Oppgang i Asia

Foto: (Scanpix)

For andre dag på rad steg aksjene på de asiatiske børsene.

Det var bilgigantene som trakk indeksene oppover, etter at tall viser at asiatiske bilprodusenter har styrket sitt grep på det amerikanske bilmarkedet.

Tall for januar viser at asiatiske bilprodusenter har en andel på 49,5 prosent av det amerikanske bilmarkedet. Til sammenligning falt de amerikanske pilprodusentene til en markedsandel på 42,5 prosent.

Hyundai Motor Co. og Kia Motors Corp. gikk opp mer enn åtte prosent, etter at tallene ble kjent. Hyundai økte sitt salg i januar med 14 prosent, mens Kia steg 3,5 prosent.

Verdens største bilprodusent, Toyota Motor Corporation, reduserte sitt salg med 32 prosent i USA, men sammenlignet med konkurrentene General Motors (49 prosent) og Ford (40 prosent) så var det positive tall. Det fikk aksjen til å stige med 4,9 prosent på Tokyo-børsen.

Samsung Electronics Co. – som er verdens største produsent av minne til datamaskiner, økte med 5,1 prosent på Seoul-børsen. Det skjedde etter at prisen på brikker økte til den høyeste på tre måneder.

- Asia kan komme til å hente seg fra finanskrisen raskere enn resten av verden. Siden det globale markedet kollapset i september har Asia holt koken sånn noenlunde, og vil fortsette med det, sier Khiem Do, aksjestrateg hos Baring Asset Management til Bloomberg News.

Den japanske Nikkei-indeksen økte med 2,73 prosent til 8.038,94. Og alle andre asiatiske hovedindekser steg, med unntak av Australia. Der falt markedet på bekymringer om selskaper er i behov av å få mer kapital.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag