*Nettavisen* Økonomi.

Oppholdt seg ulovlig i Norge - fikk én million fra Nav

VANSKELIG SITUASJON: - Min klient har en datter som er født her og som er norsk statsborger. Da er det ekstra vanskelig når hun risikerer å bli sendt ut i kjølvann av saken, sier kvinnens forsvarer Vigdis Brandstorp. Foto: Jarl M. Andersen (Sarpsborg Arbeiderblad)

En kvinne inngikk proformaekteskap for å komme til Norge, og fikk feilaktig utbetalt over én million kroner i Nav-støtte.

10.04.19 16:20

I begynnelsen av april fikk Fredrikstad tingrett en intrikat sak på bordet. Et kjærestepar, en kvinne og en mann med norsk statsborgerskap, hadde inngått hvert sitt falske ekteskap for å få to av kvinnens familiemedlemmer til Norge.

Mens kvinnen inngikk proformaekteskap med sin lillebror, så inngikk mannen et falsk ekteskap med kvinnens søster. Proformaekteskapene skal ha skjedd tilbake i 2013.

Kjæresteparet hjalp så sine «ektefeller» til å søke om oppholds- og arbeidstillatelse på familiegjenforeningsgrunnlag i Norge, ved å oppgi at de var gift til tross for at det var et proformaekteskap.

Nå er kvinnen, mannen og søsteren dømt til 90 dagers fengsel av domstolen. Lillebroren har status som siktet, men han reiste tilbake til hjemlandet sitt for flere år siden.

I tillegg viste det seg at søsteren hadde mottatt over én million kroner i støtte fra Nav.

- Brukte falske dokumenter

For Fredrikstad tingrett var det alvorlig at forholdene hadde pågått over tid.

- Det er her ikke tale om et enkeltstående tilfelle av hjelp til innreise, men en omfattende bistand for å skaffe en utlending muligheten til varig, ulovlig opphold i riket. (…) De siktede har også hatt et sterkt forsett, ved at bistanden har vært nøye planlagt med bruk av falske dokumenter, falske bilder og sammenholdte forklaringer, heter det i dommen.

Det understrekes at de falske ekteskapene ikke ble inngått med økonomiske motiv, noe som i vesentlig grad ville vært skjerpende for straffen.

- De allmennpreventive hensyn vil etter rettens syn her være desto mer fremtredende. Både for å opprettholde respekten og aksepten for regelverket knyttet til asylinstituttet og de humanitære hensyn som gjør seg gjeldende i forbindelse med familiegjenforening, er det viktig at misbruk av ordningen og brudd på regelverket blir møtt med en følbar reaksjon, heter det videre i dommen.

Det ble også trukket frem at kontroll av identitet og behandling av familiegjenforeningssaker med falske opplysninger er svært tidkrevende og ofte vanskelig å avsløre.

- Myndighetenes mulighet til å oppdage denne typen form for ulovlig innvandring er således begrenset, heter det avslutningsvis.

- Barn registrert med feil foreldre

I en pressmelding fra Øst politidistrikt, som etterforsket saken, vises det til at bare i fjor kom ca. 11.000 førstegangssøknader om familieinnvandring.

- Omfanget av uriktige søknadsopplysninger er vanskelig å avdekke. Det er ikke lett å kontrollere om en vigselattest fra utlandet er forfalsket. Disse særlige kontrollproblemene som gjør seg gjeldende på utlendingsfeltet, er det grunn til å reagere strengt mot uriktige opplysninger på dette området, heter det i pressemeldingen.

Det trekkes også frem at i denne saken så gjelder de feilaktige opplysningene de grunnleggende vilkårene for innvilgelse av familieinnvandring.

- Saken hadde uheldige ringvirkninger da barn ble folkeregistret med uriktige foreldre, kommer det videre frem.

I 2013 fikk kjæresteparet barn sammen, men i stedet for å føre opp mannen som far, ble lillebroren registrert som faren til barnet. Også da søsteren fikk barn, skal feil far ha blitt ført opp i folkeregisteret.


- Desperat situasjon

Søsterens forsvarer Vigdis Brandstorp, sier at hennes klient er fornøyd med resultatet av dommen. Samt at dommen ikke vil bli anket.

- Hun er bekymret for fremtiden og hva som skjer videre. Hun er i en vanskelig situasjon, hun har en datter som er født her og som er norsk statsborger. Da er det ekstra vanskelig når hun risikerer å bli sendt ut i kjølvann av saken, sier Brandstorp.

Advokaten legger til at hennes klient ikke har bestridt at hun urettmessig har mottatt millionstøtte fra Nav. Politiet skal heller ikke ha lagt ned påstand om at beløpet blir inndratt.

– Så det blir eventuelt en sak som Nav må ta opp i etterkant, fortsetter Brandstorp.

Som følge av proformaekteskapet fikk søsteren like rettigheter som de som har lovlig opphold i landet. Det skal ha vært snakk om arbeidspenger og andre ytelser.

- Ingen kommentar

Det har ikke lykkes Nettavisen Økonomi å få en kommentar fra kvinnen eller mannens forsvarer.

Nav forteller at snittbeløpet på svindelen de avdekket i fjor var på 173.646 kroner.

Nav ønsker ikke å svare på om de vil gå videre med saken til søsteren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag