*Nettavisen* Økonomi.

Opposisjonen vil ha Statkraft-utsettelse

Flertallet i næringskomiteen forsøker å tvinge gjennom en utsettelse av Statkraft-saken til sent på høsten, til tross for at det er flertall på Stortinget for å omgjøre Statkraft til et statlig eid aksjeselskap før sommeren.

Forklaringen er at Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har flertall i komiteen, men ikke i salen. Anført av SV gjør de tre partiene et siste forsøk på å hindre det de oppfatter som en kommende privatisering av Statkraft, der utenlandske eiere skal ta for seg av norsk vannkraftenergi.

SVs Inge Ryan sier til NTB at omgjøringen av Statkraft er en så stor sak at det kreves mer tid og bedre saksbehandling.

- Det å omgjøre Statkraft til et aksjeselskap har større dimensjoner enn selv privatiseringen av Statoil. Derfor har flertallet i komiteen bestemt at saken skal utsettes til høsten, det vil si etter at Stortinget åpner i oktober. Det er flere viktige spørsmål som krever avklaring, sier Ryan.

Søknad
Men Kristelig Folkepartis Olaf Gjedrem har en noe annen versjon. Han sier at det flertallet gjør, er å søke presidentskapet om utsettelse, og det er noe ganske annet enn å forskuttere at det faktisk vil skje.

- Jeg tror ikke dette fører fram. Presidentskapet har tidligere godkjent en enstemmig vedtatt kjøreplan fra komiteen, og det foreligger ingen saklig grunn til å utsette Statkraft-behandlingen. Vi tror ikke dette spillet fører fram og regner med at presidentskapet støtter oss i dette, sier Gjedrem til NTB.

Han ser for seg at næringskomiteen fastholder 8. juni som dato for avgivelse og at debatten i plenum med påfølgende vedtak finner sted 14. juni.

Ryan mener det er stor splittelse i KrF om hva som bør skje med Statkraft, og han håper at en utsettelse vil få partiet på bedre tanker. Men Gjedrem heller kaldt vann i blodet på SVs energipolitiker.

Samlet KrF
- KrF står samlet bak overgangen til et aksjeselskap. Men vi vil beholde Statkraft som et heleid statlig selskap. Det er en tidsmessige eierform, som selskapets ledelse ber om og ønsker en snarlig avklaring om. KrF vil ikke at Statkraft skal privatiseres, slik at eventuelle utenlandske eiere kommer inn, sier Gjedrem.

Han mener at et aksjeselskap er en eierform som er kjent i andre land, og at dagens eierform er en hemsko for et selskap som eventuelt skal engasjere seg utenfor landets grenser.

SVs Inge Ryan er overbevist om at omgjøringen til et aksjeselskap er første skritt på veien mot en privatisering, der en del av aksjene legges ut til salg. Han ser ellers ingen grunn til omdanningen.

- Det er første gang i mine tre år som stortingsrepresentant at jeg opplever å tilhøre et komitéflertall som presser igjennom en utsettelse mot stortingsflertallets ønske. Men av og til er komitesammensetningen slik at dette er mulig, og denne saken fortjener det, sier Ryan.

Men det er altså presidentskapet som har det avgjørende ord.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.