Flere partier har tatt til orde for at Norge bør forsøke å reforhandle avtalene om kraftutveksling med Storbritannia og EU. Som Nettavisen Økonomi skrev i forrige uke, mener ekspertene at det kan vise seg å bli vanskelig.

Torsdag ettermiddag sier regjeringen likevel at de ønsker å gå i dialog med EU og Storbritannia.

– Det er naturlig at vi nå går gjennom erfaringene fra vinteren, og deretter kan vi gå i en dialog med Storbritannia og EU med mål om å sikre at vi unngår lange perioder med ren eksport i perioder med lav magasinfylling, sier olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap).

Regjeringen vil ha større handlingsrom

Olje- og energidepartementet vil ha ansvar for oppfølgingen av denne dialogen.

Den siste tiden har flere ekstraordinære hendelser gjort at strømprisen i Europa har økt betraktelig, noe som også slår inn på det norske markedet.

Regjeringen ønsker å ha et større handlingsrom i perioder med for lite kapasitet i norske vannmagasiner.

– Det har vært krevende for både folk og bedrifter med den siste tids strømpriser, noe regjeringen tar på alvor. Regjeringen vil bidra med flere tiltak både på kort og lang sikt for å sikre rimelig strøm i Norge også i fremtiden, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Norge har strømkabler til flere land, blant annet til Tyskland og Nederland. I fjor høst startet prøvedriften på verdens lengste undersjøiske strømkabel, North Sea Link mellom Norge og Storbritannia.

Les også: NVE-sjefen ber nordmenn forberede seg på langvarig strømkrise

Frp og Rødt jubler

Frank Sve, energipolitisk talsperson i Frp, understreker at partiet flere ganger har bedt regjeringen ta initiativ til å opprette dialog med Storbritannia og EU med mål om å begrense netto krafteksport.

Sve mener regjeringen hele tiden har vært avvisende og skjøvet EØS-regelverket foran seg. Men han er glad for at regjeringen nå tar grep, og håper på at det ikke bare blir med dialogen.

– Vi trenger ikke enda flere rødgrønne seminarer og lovnader om energikommisjon før regjeringen omsider tar til fornuft og begrenser krafteksporten, sier Sve til Nettavisen.

Sofie Marhaug, stortingsrepresentant for Rødt og nestleder i energi- og miljøkomiteen, mener det er på høy tid at Norge går i dialog med Storbritannia og EU.

– Det som trengs nå er handling og ikke prat – regjeringen må legge tydelige krav på bordet for å få redusert eksporten av norsk strøm og importen av høye strømpriser. Det er tydelig at det finnes et handlingsrom her, og det må brukes. Dialog alene får ikke ned strømprisene, og regjeringen har allerede brukt for lang tid på tåkeprat, sier Marhaug til Nettavisen.

Les mer: Slik jobbet staten for nye strømkabler som ville gi dyrere strøm