*Nettavisen* Økonomi.

Oppsving på børs etter at USA utsatte Kina-toll

TOK GREP: President Donald Trump utsetter flere planlagte tollsatser på en rekke kinesiske varer. Foto: (NTB scanpix)

USA utsatte ny toll på flere kinesiske varer tirsdag, noe som førte til oppgang på Wall Street.

13.08.19 22:26

LOS ANGELES (Nettavisen/NTB): Tirsdag ble det klart at USA setter en brems på diverse Kina-toller. Det ble satt pris på av markedene, og førte til en oppsving på Wall Street tirsdag.

Dow Jones-indeksen steg med hele 529 poeng, en økning på 1,4 prosent. Den brede Standard & Poor 500-indeksen gikk opp 1,44 prosent og opp den teknologitunge Nasdaq-indeksen steg 1,95 prosent, ledet av Apple som kunne se at aksjene steg 4 prosent tirsdag.

Også i en rekke andre land gikk aksjekursene opp. I Oslo hadde Hovedindeksen steget 0,93 prosent da børsen stengte her.

Vil ikke ødelegge julehandelen

Utsettelsen på Kina-tollen omfatter blant annet bærbare datamaskiner, kinesiskproduserte mobiltelefoner, dataskjermer, spillkonsoller, visse leker og enkelte typer klær og skotøy, opplyste kontoret til USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer tirsdag.

Lighthizer understreker likevel at prinsippbeslutningen står fast om å innføre en tollsats på 10 prosent på en rekke kinesiske importvarer 1. september. Men for mange typer varer legges tollen på is og blir først iverksatt 15. desember.

Klikk på bildet for å forstørre.

Donald Trump hører på USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer under en pressekonferanse tidligere i august.  Foto: Evan Vucci (AP/NTB Scanpix)

I tillegg vil enkelte andre produkter slippe tollen fullstendig av hensyn til nasjonal sikkerhet, helse og «andre faktorer».

President Donald Trump sier at han venter med å innføre visse tollsatser etter «gode samtaler» med Kina – samtidig som han ikke vil skape problemer for folk.

– Vi utsetter, slik at det ikke skaper problemer for julehandelen, sa Trump tirsdag. Han la til at han oppriktig tror at Kina ønsker seg en handelsavtale med USA.

Fra Beijing ble det tirsdag opplyst at Kinas forhandlingsledere har vært i kontakt med USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin. Den neste planlagte runden med handelsforhandlinger holdes i Washington om to uker.

Dette har i finansmarkedene tent et håp om at verdens økonomiske stormakter skal klare å løse en handelskonflikt som har vart i over ett år, og som har kastet lange skygger over verdensøkonomien.

Strid om landbruksvarer

Trump opplyste tirsdag at Kina ennå ikke har holdt løftene sine om å kjøpe betydelig mer landbruksprodukter fra USA.

– Som vanlig har kineserne sagt at de skal handle stort i USA, men så langt har de ikke innfridd sine løfter. Kanskje det blir annerledes nå, tvitret presidenten.

President Donald Trump varslet 1. august at nye tollbarrierer mot kinesiske varer skulle innføres 1. september. Planen var da å legge 10 prosent toll på varer til en verdi av 300 milliarder dollar.

Hadde dette blitt gjennomført som varslet, i tillegg til tollsatsene som allerede er innført, ville omtrent all kinesisk eksport til USA vært bremset av tollbarrierer.

Bekymringene i verdens finansmarkeder har tiltatt de siste ukene etter at Trumps planer om mer toll på kinesisk varer ble kjent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.