*Nettavisen* Økonomi.

Opptur etter bin Ladens død

Foto: (Nettavisen/Scanpix/Montasje)

Verdens aksjemarkeder flekser musklene.

02.05.11 21:32

Klokken 23.35 (Washington-tid, 05.35 mandag morgen norsk tid) gikk Obama på direkten.

- Jeg nå røpe overfor det amerikanske folk, og for hele verden, at vi har drept massemorderen bin Laden. Denne terroristen er ansvarlig for at tusenvis av uskyldige mennesker har mistet livet verden over, sa Obama i talen.

Nyheten slår ned som en bombe i finansmarkedene og fører til en god del korreksjoner.

- I dag vil trolig nyheten om Bin Ladens død prege markedene, melder DnB Nor Markets.

Børser opp
I Europa stiger børsene fra start.

Hovedindeksen på Oslo Børs løftes 0,4 prosent til 449,58 poeng.

Her kan du følge Oslo Børsog børsene i Europa

Tidligere mandag klatret børsene i Asia på bred front.

Oppturen her startet før nyheten, men forsterket seg da Osamas død ble kjent.

- Osama bin Ladens død har allerede blitt tatt godt imot i det asiatiske aksjemarkedet. Amerikanske futures har også steget, mens oljeprisen har falt med om lag en dollar. Dollaren har ikke respondert særlig mye ennå, selv om dette burde være en god nyhet for amerikansk økonomi generelt, mener Handelsbanken Capital Markets.

Den legendariske investoren Warren Buffett proklamerte i helgen at investeringsselskapet hans mer enn gjerne vil investere i Japan og andre steder i regionen. I tillegg har det kommet oppløftende eksport-tall i Sør-Korea og oppløftende budsjettsignaler fra Australia.

Sølvprisen, som hadde steget med over 50 prosent i år, svekker seg med hele 13 prosent og japanske yen faller mot nesten samtlige betydelige valutaer.

Selv om sølvprisen nok faller litt på nyheten, da Osamas død fjerner et usikkerhetsmment knyttet til global stabilitet, blir stupet også påvirket av at det er innført nye minstekrav om hvor mye penger traderne må skyte inn for å spekulere i prisen.

Dollar opp - olje ned
Dollaren har styrket seg og oljeprisen svekket seg. Olje og dollar, som oljen handles i, har en tendens til å bevege seg motsatt vei av hverandre.

- Nyheten om Osama Bin Ladens død har trukket amerikanske aksjefutures opp og oljeprisen ned i dag tidlig. I valutamarkedene har det vært nokså små endringer, men den amerikanske dollaren hentet seg litt inn igjen, etter at den handelsveide indeksen kom ned i sitt laveste nivå på tre år, melder DnB Nor Markets.

Her kan du følge oljeprisen

Styrkingen kommer etter at dollaren har svekket seg markant over en lenger periode.

Her kan du følge dollaren

Særlig den norske kronen har vært knallsterk mot den utbombede amerikanske valutaen. Før helgen mente flere analytikere at dollaren kan ende opp på det laveste nivået mot kronen noensinne.

- Det er ikke utenkelig. Det er faktisk ganske sannsynlig. Trenden går jo den veien, sier analytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets til NA24.

DnB Nor-analytikeren har imidlertid et generelt markedssyn om at dollaren og det britiske pundet har falt nok.

- Jeg synes det er veldig billig nå. Det er vanskelig å tro at det skal så veldig mye mer ned nå, sier Viland.

Les mer: Dollar mot tidenes laveste nivå

Tatt av spesialtropper
Søndag 1. mai stormet amerikanske spesialstyrker en bolig utenfor Islamabad og drepte Osama bin Laden på ordre fra president Barack Obama, som nå kan ha fått en uventet joker på hånden.

- Framfor alt må det bety mye for president Obamas sjanser til å bli gjenvalgt. Kontrasten er stor til president Carters mislykkede forsøk på å befri de amerikanske gislene i Iran under valgkampen i 1980, melder Handelsbanken Capital Markets.

Bin Laden skal ifølge CNN ha blitt skutt i hodet. Ifølge amerkanske myndigheter er faren nå større for amerikanere kan bli angrepet. Noe også flere mener er en mulighet.

- Dette er en positiv utvikling i kampen mot terror. I løpet av de ti siste årene har bin Ladens tilstedeværelse vært en seriøs trussel mot global stabilitet. På den andre siden kan dette bli fulgt opp av hevnaksjoner fra hans støttespillere, sier Jonathan Ravelas, sjefmarkedsstrateg hos Banco de Oro Unibank, ifølge Bloomberg.

Se hele talen til Barack Obama her:

HTML EMBED

Om Osama bin Laden
Osama bin Laden ble først verdenskjent etter terrorangrepene i New York og Washington 11. september 2001. Bin Laden ventet lenge med å påta seg ansvaret for disse spektakulære angrepene, hvor om lag 3000 personer døde, men i en video publisert 29. oktober 2004 forteller han at det var Israels angrep på Beirut som ga ham ideen: "Mens jeg så på de ødelagte tårnene i Libanon, slo det meg at jeg kunne straffe angriperen ved å ødelegge tårn i Amerika

Osama bin Laden (født 10. mars 1957 i Riyadh i Saudi Arabia, død 1. mai 2011) var den fremste lederen for den ytterliggående sunni-muslimske organisasjonen "al-Qaida". Organisasjonen blir gjerne ansett som en terrororganisasjon, og har gjennomført omfattende angrep i flere land. Hovedmålet er å gjenopprette det muslimske kalifatet. For å oppnå dette må den muslimske verden renses og finne tilbake til sine røtter, et religiøst syn som kalles salafisme.

bin Laden er kjent for sine angrep på og sin kritikk mot Vesten med USA i spissen, men han retter like gjerne sin kritikk mot muslimske regimer som ikke oppfyller hans krav til rettroenhet – deriblant Saudi Arabia.
Kilde: Wikipedia.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.