Gå til sidens hovedinnhold

Orkla går enstemmig for Elkem

Orkla-direktør Finn Jebsen fikk i dag enstemmig støtte fra bedriftsforsamlingen til å legge inn et bud på industrikonsernet Elkem.

Møtet i bedriftsforsamlingen er nettopp avsluttet, og det sendte et entydig signal til konsernsjef Finn Jebsen. Bedriftsforsamlingen står 100 prosent bak ledelsens planer om å legge inn et bud på Elkem.

Det var mandag at Jebsen foretok et fullstendig overraskende raid ved daggry . Orkla-sjefen overrasket aksjemarkedet ved å kjøpe seg ytterligere opp i Elkem, og samtidig legge inn et bud på 235 kroner per aksje på industrikonsernet.

Orkla betaler 1,2 milliarder kroner for å overta drøyt 11 prosent av aksjene i Elkem, som i dag er på DnB Nor, Storebrand og Folketrygdfondets hender. I tillegg forplikter Orkla seg til å by på resten av aksjene, siden selskapets eierandel i Elkem passerer tilbudspliktsgrensen på 40 prosent.

Den som i første rekke får tilbudet er Elkems andre storeier, det amerikanske konsernet Alcoa, som eier rundt 46 prosent av aksjene. Orkla eier etter kjøpet mandag 50,03 prosent.

Det er fortsatt uvisst hva Alcoa velger å gjøre med sin aksjepost. I praksis står Alcoa overfor tre valg:

  • Selge til Orkla: Alcoa kan velge å selge sine aksjer til Orkla, og dermed trekke seg ut av Elkem.
  • Komme med motbud: Alcoa kan komme med et motbud, og dermed forsøke å få Orkla ut av Elkem.
  • Bli sittende: Alcoa kan velge å bli sittende med sin aksjepost, men da som en mindretallsaksjonær.
Reklame

NÅ: Tilbud på alle produkter fra Dewalt

Kommentarer til denne saken