*Nettavisen* Økonomi.

Orkla må ut med 6 mrd.

Etter mandagens overraskende oppkjøp i Elkem, har Orkla utløst tilbudsplikt overfor de andre aksjonærene. Dersom de takker ja til Orklas tilbud, må industrikonsernet ut med nærmere 6 milliarder kroner for resten av Elkem.

10.01.05 11:02

- Dagens kjøp innebærer at vi må gi et tilbud til de andre aksjonærene i Elkem, og det er jo i første rekke Alcoa, som eier drøyt 46 prosent av Elkem, sier konserndirektør Finn Jebsen i Orkla.

Tvangsutløsning
Dersom Aloca velger å takke ja til tilbudet, vil det Orkla kunne tvangsutløse de resterende aksjonærene, ettersom eierandeler dermed overstiger 90 prosent. I så fall vil Orkla totalt måtte ut med ytterligere 5,8 milliarder kroner. Det vil bringe den totale prisen for Elkem-andelen opp i 7 milliarder kroner.

Etter salget av Carlsberg Breweries, som innbrakte 17,5 milliarder kroner, har Orkla fortsatt mulighet til å ekspandere. På spørsmål om det neste oppkjøpet vil komme innen dagligvarer, svarer Jebsen:

- Vi ser for oss at både merkevare og metaller vil kunne ekspandere videre. Vi har både finansielle og administrative ressurser til å gjøre nye investeringer.

Mulig salg
Dersom Orkla vinner frem, og sikrer seg kontroll over hele Elkem, vil selskapet slå denne virksomheten med Borregaard. Jebsen har tro på at denne konstellasjonen er bedre enn at selskapene fortsetter hver for seg.

Samtidig utelukker han ikke at Orkla kan komme til å selge seg ut av denne nye virksomheten.

- En spin-off av et samlet metallområde er også en mulighet. Det er en tanke vi vil se på over tid. En type Yara-modell kan være aktuell, hvis vi kan bruke et sånt uttrykk, sier Jebsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.