Det opplyser selskapet i en pressemelding mandag. Nils K. Selte tiltrer i stillingen mandag 11. april 2022, samme dag som Semlitsch går av.

– Jeg er stolt over den jobben som er gjort i Orkla de siste tre årene, sier Semlitsch til Nettavisen.

Han har ledet konsernet siden august 2019. Orkla står bak kjente merkevarer som Grandiosa, Toro, Jordan, Nidar, Stabburet, Lano og en lang rekke andre norske merkevarer.

– Vi går nå inn i en fase hvor det kreves en ny form for ledelse. Orklas styre har sammen med Semlitsch blitt enige om at det beste for Orkla er at det blir et lederskifte, sier styreleder Stein Erik Hagen i en pressemelding.

Håkon Mageli, konserndirektør for kommunikasjon og bedriftsforhold i Orkla, sier til Nettavisen at prosessen med Semlitschs avgang har vært forholdsvis kortvarig. Han kan imidlertid ikke kommentere når Semlitsch fikk beskjed, men styremøtet ble holdt søndag.

– Fikk han sparken?

– Orkla har sammen med Semlitsch kommet fram til at det var riktig med et lederskifte, svarer Mageli.

– Skulle gjerne fortsatt

Semlitsch selv ønsker heller ikke å svare konkret på når han fikk beskjeden om at han må gå av som konsernsjef i Orkla.

– Jeg ønsker ikke å gå i detalj om Orklas interne prosesser, som er konfidensielle, men for noen få dager siden, sier han.

Han mener selskapet har gjort det veldig bra gjennom pandemien, og under hans ledelse. Han trekker også blant annet fram at Orkla har stått seg godt også under krigen i Europa, hvor de sikrer råvaretilgang.

– Orkla er godt rustet for fremtiden for ytterligere organisk vekst. Jeg skulle derfor gjerne fortsatt videre som konsernsjef, men styret er alltid i sin fulle rett til å velge konsernsjef, sier han.

– Orkla sier at Orklas styre har sammen med deg blitt enige om at det beste for Orkla er et lederskifte. Føler du at du har fått sparken?

– Som sagt, jeg skulle gjerne fortsatt videre som konsernsjef, men styret er alltid i sin fulle rett til å velge konsernsjef. Jeg ønsker Orkla alt det beste for fremtiden. Jeg vil også takke for samarbeidet med styret og styrets leder, sier Semlitsch.

Krevende periode

Også Mageli trekker fram at Semlitsch har ledet selskapet gjennom en krevende periode.

– Jaan Ivar har stått opp for Orkla gjennom en særdeles krevende periode. Først pandemi i to år, og deretter invasjonen i Ukraina. Han har derfor hatt et stort fokus på drift, og sørget for å sikre leveranser, og at vi har god leveringsevne og god kontantstrøm, sier Mageli.

Også Hagen trekker fram dette i pressemeldingen.

– Jaan Ivar Semlitsch har ledet selskapet gjennom en krevende pandemi-tid, hvor Orkla har klart å opprettholde god leveringsevne og kontantstrøm. Orkla har hatt en god utvikling innenfor prioriterte vekstområder og gjennomført flere strategiske oppkjøp, sier Hagen.

Hagen sier at Orkla ønsker å etablere en mer verdiskapende struktur og kultur i konsernet med større selvstendighet og ansvar for de enkelte virksomhetene.

– Nils K. Selte kjenner Orkla godt. Han har lang erfaring i å lede store strukturelle endringer og utvikle porteføljeselskaper, sier han.

Selte har siden 2001 vært ansatt i Stein Erik Hagens familieselskap Canica, både som finansdirektør og administrerende direktør. Selte har vært medlem av Orklas styre siden 2014.

Les også: Belgisk Kinder-fabrikk stenges – eieren beklager salmonellautbrudd

Har fått flere jobbtilbud

Hva Semlitsch skal gjøre videre, er foreløpig ikke klart.

– Jeg har ingen umiddelbare planer. Først skal jeg ha noen gode dager på fjellet i påsken med mye trening, så tar jeg det derfra, skrev han i en SMS til Nettavisen like etter at nyheten var kjent.

Et par timer senere forteller han at flere har tatt kontakt med den avtroppende konsernsjefen.

– Jeg har allerede fått tre uformelle jobbtilbud her på formiddagen. Det er veldig hyggelig, men jeg skal bruke tiden godt fremover på hva jeg skal gjøre og hvor, sier han.

Les også: XXL fikk ekstraregning på 70 millioner kroner

Fornøyde med jobben

Nå kommer Selte inn med en annen type ledererfaring, ifølge Mageli.

– Han har jobbet mye med strukturprosjekter, kjøp og salg i regi av Canica.

– Er dette en kompetanse dere har manglet?

– Jeg vil si at Orkla har stadig behov for å styrke denne kompetansen. I tiden framover skal Orkla foreta flere kjøp, salg og partnerskap rundt virksomhetene. Og det er vi overbevist om at Selte vil klare.