Nettavisen har i flere omganger skrevet om DNB-kunder som har fått beskjed om å legitimere seg på nytt. I mars var det tidvis 100 meter lange køer utenfor DNBs kontorer i Oslo sentrum.

Bakgrunnen er norske myndigheters krav til identifisering av bankkunder i henhold til hvitvaskingsloven. DNB må derfor innhente kopi av gyldige identifikasjonspapirer, for eksempel pass, fra kundene de mangler informasjon fra.

Blant dem er Oskar Torkelsson (58), som er bosatt i tettstedet Mehamn i Troms og Finnmark. Dersom han skal reise til nærmeste DNB-filial for å re-legitimere seg, slik han i flere omganger har blitt bedt av DNB om å gjøre, må han kjøre i over fem timer til Alta.

Så sent som i 2020 identifiserte han seg fysisk med pass for å få ny kodebrikke. Nå krever DNB at han må identifisere seg på nytt.

– Det er helt idiotisk, sier Torkelsson.

Les også: Bjørn Olav har fått nok av DNB: – Har ikke tid til å være barnevakt for Norges største bank

Kan få kontoen sperret

Tidligere bodde 58-åringen på øyen Myken i Nordland, drøye tre mil fra fastlandet. Da reiste han i totalt 16 timer til Mo i Rana for å skaffe seg ny kodebrikke fra DNB.

Nå vurderer han hvorvidt han skal kjøre i totalt ti timer til Alta.

– Jeg gidder ikke dette. De sender krav om identifisering igjen og igjen. Det blir ti timer totalt i bil for DNBs skyld. Alta er sikkert fint, men jeg vil ikke dra dit fordi DNB ber meg om å gjøre det, sier Torkelsson.

Han sliter med å forstå hvorfor han ikke kan legitimere seg med kodebrikken han fikk i 2020 ved å fremvise pass, eller hvorfor han ikke kan få legitimere seg på en annen måte.

– Jeg har vært kunde siden 1997, og jeg har en enkel lønnskonto. Hvorfor må det være så vanskelig? Kan de ikke heller be personer med mistenkelig aktivitet identifisere seg i stedet for vanlige folk med små lønnskontoer?

Dersom kundene ikke ønsker å gi fra seg informasjonen som bankene etterspør, kan kontoen deres sperres og kundeforholdet avvikles.

DNB krever gyldig pass/nasjonalt ID-kort og Bank ID-app for å legitimere seg hjemmefra. Torkelsson har for øyeblikket ingen av delene, og må derfor møte opp fysisk. Nå vurderer han å bytte bank.

– De får gjøre som de vil. Om de sperrer kontoen min, kommer jeg til å klage og be om at de overfører pengene til en ny konto i Sparebank 1 eller annet sted, sier Torkelsson.

Les mer: Fristen er 10 dager: DNB kan sperre kontoen din

Kom til stengte dører - dro hjem

Heller ikke Anne Grethe Holmen (75), som er pensjonist og bosatt i Kristiansund, har lykkes i å legitimere seg hjemmefra. Nylig satte hun seg på båten til Trondheim for å dra i et privat møte og for å legitimere seg i DNBs filialer.

Møtet dro ut, og Holmen nådde ikke frem til DNBs filialer før stengetid klokken 15.

– Jeg måtte dra tilbake til Kristiansund igjen samme kveld, så nå er jeg like langt, sier Holmen.

Molde og Trondheim er stedene med filialer som ligger nærmest Kristiansund. Hun har imidlertid ikke bestemt seg for om hun kommer til å legge ut på en ny ferd for å få identiteten bekreftet av DNB.

75-åringen forteller at hun kun har pensjon hos Norges største bank, men at hun ikke har kundeforhold eller banktjenester tilknyttet DNB utover det.

– Jeg har aldri valgt DNB i utgangspunktet. Firmaet jeg jobbet i hadde kollektiv pensjonsforsikring gjennom Vital Forsikring, som ble tatt over av DNB i sin tid, sier Holmen oppgitt.

Hun forteller at hun har forsøkt å identifisere seg på egenhånd ved hjelp av telefon og datamaskin hjemme, men systemene har ikke fungert - heller ikke med veiledning fra DNB på tråden.

– Det er skuffende. Jeg tenkte at jeg enkelt og greit skulle klare å identifisere meg gjennom en sikker e-post eller andre løsninger som DNB kunne legge til rette for, sier Holmen.

Hun frykter ikke at DNB sperrer kontoen hennes.

– Ja, de påstår at de vil stenge ned kontoene til folk som ikke vil identifisere seg. Men kan de stenge ned pensjonskontoen? Jeg tviler, sier Holmen.

- Bruk BankID-appen

DNB insisterer på å svare skriftlig på Nettavisens spørsmål:

- Hva tenker dere om problemene dette skaper for kunder som Torkelsson og Holmen, som faktisk må reise så langt for identifisering?

- Jeg kan ikke uttale meg om enkeltsaker. Vi ønsker at kundene skal slippe så lange reiser. Derfor har vi lagt opp til at de aller fleste kan legitimere seg hjemmefra, så de slipper å møte opp fysisk. Kunder med en smarttelefon og gyldig pass eller nasjonalt ID-kort kan legitimere seg via ID-sjekken i BankID-appen. For de uten smarttelefon er det også mulig å laste opp legitimasjon i nettbanken, eller sende kopi av gyldig legitimasjon i posten. Vi har også økt tilgjengeligheten vår en rekke steder, blant annet i Kristiansund, for eksempel ved å ta i bruk DNB Eiendom-kontor, kontorfellesskap, hoteller og lignende. Vi oppfordrer dem til å ta kontakt med oss på telefon slik at vi kan komme frem til en god løsning sammen, skriver Stål Ulvin Garberg, kommunikasjonsrådgiver, til Nettavisen.

- Hvordan forventer dere at eldre og syke med begrenset digital kompetanse skal få løst dette problemet uten at kontoene deres blir sperret?

- Vi vil ikke at folk skal miste nattesøvnen over dette, og legger vekt på å finne frem til gode løsninger sammen med kunden, slik at vi kommer i mål med legitimeringen innen rimelig tid. I disse tilfellene vil vi oppfordre kunden til å ta kontakt med oss, enten på telefon eller kontor. Vi gjør også individuelle vurderinger om unntak for kunder over 80 år, som av ulike årsaker ikke kan legitimere seg.

- Ekstra stressmoment

- Har dere tatt hensyn til at at det krise i produksjonen av pass i Norge?

- Det er klart at dette er et ekstra stressmoment for mange. I tillegg til gyldig pass kan kundene legitimere seg med norsk nasjonalt ID-kort, norske førerkort utstedt etter 01.01.98 eller bankkort fra andre norske banker med bilde. I tilfeller hvor kunden ikke har noen av disse legitimasjonsformene, er det viktig at de tar kontakt med oss. Da vil vi selvfølgelig gi utsettelse på grunn av den lange passkøen, og legge en realistisk plan sammen med kunden for når vi kan komme i mål med legitimeringen, sier Stål Ulvin Garberg.

- Hvorfor kommer dette kravet fra DNB, men ikke andre norske banker?

- Vi forstår det er frustrerende å måtte legitimere seg på nytt når man har vært kunde hos oss i mange år. Selv om vi kjenner kunden godt, er vi nødt til å innfri myndighetenes krav om å lagre kopi av gyldig legitimasjon på riktig måte. Det gjelder for alle norske banker.

- Etter en ny vurdering i fjor, og da erkjente vi at informasjonen vi har på en rekke kunder ikke er av god nok kvalitet i henhold til dagens lovverk. Derfor ber vi disse kundene legitimere seg på nytt.

- Torkelsson skjønner ikke hvorfor ikke bare personer med mistenkelig aktivitet trenger å identifisere seg i stedet for vanlige folk med små lønnskontoer, som han. Kunne ikke det vært en løsning?

- Vi forstår det er frustrerende å måtte legitimere seg på nytt når man har vært kunde hos oss i mange år. Selv om vi kjenner kunden godt, er vi nødt til å innfri myndighetenes krav om å lagre kopi av gyldig legitimasjon på riktig måte. Det gjelder for alle norske banker. Vi gjorde en ny vurdering i fjor, og da erkjente vi at informasjonen vi har på en rekke kunder ikke er av god nok kvalitet i henhold til dagens lovverk. Derfor ber vi disse kundene legitimere seg på nytt.

- Hvor mange kunder har ennå ikke legitimert seg?

- Det er fortsatt noen kunder som ikke har legitimert seg og vi oppfordrer dem til å ta kontakt med oss, slik at vi kan komme frem til gode løsninger sammen. Vi har gjort flere tiltak for å gjøre prosessen så smidig som mulig, og tilrettelegge for at så mange som mulig kan gjennomføre legitimeringen digitalt uten å måtte møte opp fysisk, skriver Ulvin Garberg.