*Nettavisen* Økonomi.

Oslo Børs avsluttet uka i rødt – verste uke siden 2011

Coronaviruset plager børsene om dagen.

Coronaviruset (innfelt) plager børsene om dagen. Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)

Oslo Børs avsluttet en turbulent uke i rødt, med en nedgang på 1,53 prosent til 830,26 poeng.

28.02.20 18:55

Det er dermed den verste uka på Børsen siden 2011, skriver NRK. Til sammen gjennom uka ligger fallet på over 11 prosent.

Les også vårt nyhetsstudio om Coronaviruset.

Hovedindeksen på Oslo Børs har i likhet med flere av verdens børser opplevd store svingninger den siste uka som følge av virusfrykt.

Les: Lege på Ullevål er smittet av koronaviruset

Etter et tidlig fall fredag morgen, klatret hovedindeksen til over null, før den igjen gikk nedover fram mot stengning.

– Største kursfallet siden august 2011

– Det er det største kursfallet på en uke siden august 2011. Da var det gjeldskrisen for land i Sør-Europa, som Hellas, Italia, Spania og Portugal samt Irland som skapte fallet, forteller Geir Harald Aase, kommunikasjonssjef hos Oslo Børs til NRK.

Les: Planlegger for 16.000 innleggelser - Helsedirektoratet med klare smitteråd

Investor Jan Petter Sissener sier til E24 at han ikke tror fallet er rasjonelt.

– Det er stor frykt og panikk. Det er ingen tvil om at verden går mot stillstand. Konferanser blir avlyst og reiser kansellert. Jeg tror dessverre at panikken er i ferd med å bre seg, sier Sissener.

Oppgang for Norwegian

Øverst på omsetningstoppen lå Equinor, som falt med 1,6 to prosent. På andreplass DNB, som hadde en nedgang på 3,6 prosent.

Hydrogenselskapet NEL endte ned 0,6 prosent, og sjømatgiganten Mowi endte også i rødt med en nedgang på 2,6 prosent.

Pilene ser imidlertid ut til å snu for flyselskapet Norwegian som endte med en oppgang på 6,17 prosent. Utviklingen kommer etter at selskapets aksje torsdag falt 21 prosent på Oslo Børs.

Fortsatt nedgang på de internasjonale børsene

De toneangivende børsene i Europa fortsetter å være preget av frykten for det nye koronaviruset.

I 18-tiden fredag var FTSE 100-indeksen i London ned 3,4 prosent, mens CAC 40-indeksen i Paris har falt med 3,4 prosent. I Frankfurt har DAX 30-indeksen sunket med 3,9 prosent.

Også børsene i USA viser røde tall. På Wall Street lå Dow Jones fredag ettermiddag ned 4,4 prosent, Nasdaq ned 4,6 prosent, mens S&P faller 4,4 prosent.

Nedgang i oljepris

Virusfrykten fører også til nedgang i oljeprisen. Fredag formiddag hadde prisen på nordsjøolje falt under 50 dollar fatet. Litt før klokken 11 hadde spotprisen på nordsjøolje av Brent-kvalitet sunket 3,2 prosent til 49,8 dollar per fat.

Dette var den laveste oljeprisen siden juli 2017, ifølge Dagens Næringsliv. Så langt i år har oljeprisen sunket hele 24 prosent. I 17-tiden fredag vaker prisen rundt 49 dollar fatet.

Bakgrunnen for uroen i finansmarkedene er den fortsatte spredningen av viruset som forårsaker sykdommen covid-19. Tiltakene mot sykdommen har lammet økonomisk aktivitet i de hardest rammede områdene i Kina, og viruset sprer seg til stadig nye land.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag