Saken oppdateres utover dagen.

Rett etter børsåpning var hovedindeksen ned 0,9 prosent, men 12.43 var nedgangen snudd til en oppgang på 0,46 prosent. DNB-aksjen var ned drøyt 1 prosent rett etter åpning, men aksjen er nå opp 0,8 prosent. Før dagens kursendringer har DNB-aksjen stupt med nesten 9 prosent etter at uroen startet, men aksjen steg ganske mye fra 9. februar.

DNB Markets skriver i morgenrapporten at den såkalte KBW-indeksen over amerikanske banker falt med rundt 12 prosent. Indeksen er nå nede på samme nivå som for 25 år siden.

Børsfallet her hjemme kommer etter et kraftig fall i Asia-børsene. Bankaksjene får gjennomgå etter at amerikanske Silicon Valley Bank kollapset, og det samme har Signature Bank gjort.

Investeringsselskapet Softbank har falt med over 10 prosent etter de enorme problemene hos Silicon Valley Bank. Softbank har satset stort på oppstartsselskapene i Silicon Valley.

Omfattende pakke fra Biden

President Joe Biden lanserte i helgen en omfattende tiltakspakke mot banksektoren. Handelsbanken skriver i morgenrapporten at til tross for tiltakspakken og Bidens forsikringer om at innskytere og ordinære virksomheter skal beskyttes, er flere regionale banker under kraftig press.

Store aktører som Bank of America og Citigroup endte ned mer enn 5 prosent i går. Dermed blir det en flukt inn i trygge rentepapirer, som presser renteforventningene markant nedover.

Renten på 2-årige amerikanske statsobligasjoner, som er spesielt følsom for forventninger til sentralbanken, falt med hele 0,61 prosentpoeng. Det er ifølge DNB det største fallet siden 1982.

Dette fallet smitter over på rentemarkedet her hjemme. Fra å spå en rentetopp på 3,75 prosent i høst, tror markedet nå at Norges Bank nærmest er ved veis ende allerede. Rentetoppen kan stoppe på 3,0 prosent om en drøy uke, som er godt nytt for gjeldstunge norske husholdninger.

Et fat nordsjøolje noteres under 80 dollar fatet, som er med på å trekke ned børsen.