Oslo Børs i fritt fall

Markedsverdien av Norsk Hydro stupte med seks milliarder kroner, og Oslo Børs hadde sin svarteste dag siden september i fjor.

09.03.04 16:53

Om drøye to uker skal Yara på børs, og tirsdag sendte Hydro ut det første offisielle verdianslaget på det nye selskapet. Det var langt fra noen gla’-nyhet, skal vi tro reaksjonene i aksjemarkedet.

5,6 milliarder forduftet
Hydro-kursen falt som en stein i sekundene etter børsåpning, før den stabiliserte seg rundt 507 kroner. Utover dagen fortsatte nedturen, og kursen endte til slutt på 499 kroner. Det betyr at markedsverdien av børslokomotivet ble redusert med 5,6 milliarder i løpet av tirsdagen.

Hydro og selskapets rådgivere verdsetter egenkapitalen i landbruksvirksomheten til mellom 11,5 og 13,1 milliarder kroner. Det er flere milliarder lavere enn de anslagene uavhengige tallknusere har gjort. DnBNOR har i en aksjeoppdatering mandag anslått verdien av egenkapitalen i virksomheten som snart skifter navn til Yara til 20 milliarder kroner.

Hydro opplyser til nyhetsbyrået TDN Finans tirsdag at prisen er satt så lavt for å tekkes profesjonelle investorer i inn- og utland. Hvor den endelige prisen vil havne, vil først være avklart dagen før Yara går på børs 25. mars.

Statoil snublet
Også Statoil hadde en usedvanlig tung dag, og falt 3 prosent til 86,25 kroner. Trolig er kursfallet en reaksjon etter at Statoil-aksjen har gått kraftig den siste tida. Prisen på råolje ligger fortsatt rundt 33 dollar, og lite tyder på at prisen vil falle drastisk i overskuelig framtid.

DnBNOR ble nedgradert av meglerkjempen CSBF tirsdag morgen, og endte 1,9 prosent ned, mens Tandberg falt 2,2 prosent til 67,50 kroner.

Snakket kursen ned
Opticom hadde en knalldag mandag, men hele oppgangen forduftet i løpet av få minutter etter at Robert Keith hadde kommet med følgende uttalelse til TDN Finans.

- Aksjekursen stiger; fint, supert, storartet. Men det er absolutt ikke noen grunn til det.

Keith opplyste videre at selskapet jobber med å få inn 500 friske millioner, muligens gjennom en emisjon.

Opticom endte til slutt 13,3 prosent ned til 96 kroner. Også oljeselskapet CanArgo hadde en elendig dag, og falt 11,9 prosent på høy omsetning.

Børskometen Jinhui Shipping var en av de få som gikk mot strømmen tirsdag, og steg 6,8 prosent. Rederiet har nylig kjøpt et tørrbulkskip for 35 millioner dollar. Selskapet tror kjøpet vil gi gode inntjeningsmuligheter i det hete tørrbulkmarkedet.

Årsverste
Hovedindeksen endte til slutt på 203,42 poeng, og det er 1,9 prosent lavere enn mandagens sluttnotering. Tirsdag ble dermed den svarteste børsdagen siden 22. september i fjor, da hovedindeksen falt 2,6 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag