*Nettavisen* Økonomi.

Oslo Børs kraftig opp

Foto: Håkon Mosvold Larsen (SCANPIX)

Oslo Børs trosset oljeprisfall og steg med nesten tre prosent mandag. Røkke og Fredriksen kan igjen plusse hundretalls millioner på formuene sine.

25.10.05 08:33

Det var tapernes dag på Oslo Børs. Mange av selskapene som har blitt banket helseløs de siste ukene steg mandag. Oslo Børs sluttet opp 2,73 prosent til 292,17 poeng.

- Det var gøy å være på jobb i dag. Investorene har fått gutsen tilbake, sier en megler til TV 2 Nettavisen.

Aksjer som PA Resource, Aker, Kværner, Ignis, Frontline, Storebrand og Tandberg er noen av aksjene som har hatt hard medfart, men som slår tilbake mandag. De er alle opp mer enn 6,41 prosent. Kjell Inge Røkke og John Fredriksen kan igjen plusse på noen hundre millioner på formuene sine.

- Det er tapernes dag i dag. Mange selskaper som har fått ordentlig bank de siste ukene reiser seg litt igjen. Både innen olje og it, sier en annen megler.

Oljeanalytiker Bjørn Inge Tønnessen i DNB Nor mener fremtiden for oljerelaterteaksjer ser lysere ut.

- Dette er en rekyl tilbake på den korreksjonen som har vært. Troen på at oljeprisen skal falle mer er sterkt svekket og de som venter høyere oljepris begynner å få økt oppmerksomhet, sier Tønnessen til TV 2 Nettavisen.

Han mener videre at de oljerelaterteaksjene er veldig billige i forhold til det de tjener.

- Vi tror at olje- og oljeserviceaksjene skal oppover igjen. Blant våre favoritter innen olje er Statoil, Hydro og Revus, mens vi foretrekker Fred Olsen, Aker Kværner og TGS innen oljeservice, sier Tønnessen.

Også flere it-selskaper slår tilbake. Av de selskapene som har fått mest bank i oktober er it-selskapet Ementor. Aksjen steg mandag med i underkant av fem prosent til 1,30 kroner. Søkemotorselskapet Fast er i siget for tiden etter at det anerkjente internasjonale analyseselskapet Gartner rangerte Fast på toppen av sine søkermotorliste. Fast-aksjen er opp over åtte prosent til 22,50 kroner. Det ble omsatt Fast-aksjer for 123 millioner kroner.

Frontline har den siste måneden fått hard medfart som følge av lavere tankrater. Sist uke steg imidlertid ratene i tankmarkedet, og utsiktene ser lyse ut. Det bidrar til å dra Frontline-kursen oppover med 6,31 prosent til 251 kroner.

Sjefstrateg Petter Hermanrud i First Securites sa til TV 2 Nettavisen fredag ettermiddag at det er to grunner til at Oslo Børs har gått dårlig.

- Den ene er oljeprisen, og den andre er at det er utrolig mange nyemisjoner. Den siste effekten er snart over, sa Hermanrud i First Securities.

De mange emisjonene har resultert i at mange må selge aksjer for å få penger til nye aksjer. Og siden psykologien i markedet er dårlig, er det ikke nødvendigvis kjøpere på plass. First-strategen påpekte videre at det knapt er én eneste norsk aksje som har gjort det bedre i forhold til sammenliknbare utenlandske aksjer, samme hva selskapene driver med.

Som vanlig topper Statoil listen over de mest omsatte aksjene. Det ble omsatt Statoil-aksjer for 2,3 milliarder kroner og aksjen steg 1,63 prosent til 140,25 kroner. Det ble omsatt Hydro-aksjer for 800 millioner kronerHydro steg nesten to prosent til 630 kroner.

Oljeprisen er ned 0,92 prosent til 57,94 dollar.

De store børsene i Europa stiger også mandag med mellom 1,1 og 1,2 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag