Gå til sidens hovedinnhold

Oslo Børs ned fra start – Olav Thon suser oppover

Regjeringens grep sender Thon oppover.

Oslo Børs åpnet ned rundt 1 prosent fra start fredag. To timer etter åpning har børsen falt 2,7 prosent.

Olav Thon Eiendomsselskap åpnet imidlertid opp over 6 prosent.

Olav Thon Stiftelsens eiendomsselskap skjøt fart etter at regjeringen presenterte nye krisetiltak. Finansminister Jan Tore Sanner (H) og regjeringen vil bruke 20 milliarder kroner i måneden på kontantstøtte til bedrifter.

Thon har blitt truffet hardt av krisen - men tiltakene til regjeringen kan gjøre litt mindre vond. Verdien på eiendomsselskapet har blitt nær halvert den siste måneden. I børsåpningen fredag ser det imidlertid noe lysere ut.

Olav Thon Stiftelsen eier direkte og indirekte 73,9 prosent av Olav Thon Eiendomsselskap. Olav Thon selv overførte i 2013 konsernet sitt til stiftelsen, som både driver konsernet videre - men også donerer store summer til ulike formål hvert år.

Les mer: Olav Thons eiendomsselskap betalte ut over 500 millioner kroner i utbytte

Oljeprisen falt

Prisen på et fat brentolje har falt til 26 dollar fredag morgen. Torsdag steg prisen til over 27,30 dollar per fat, men har altså falt noe fredag.

Oljeselskapet Equinor følger oljeprisen nedover, og åpner ned rundt 2 prosent i åpningsminuttene.

Børsjubelen på Wall Street smittet over på europeiske børser torsdag, og Nasdaq, S&P 500 og Djia endte opp til sammen 6,1 prosent i snitt torsdag. S&P 500 har steget hele 17 prosent siden mandag.

– Men det betyr ikke nødvendigvis at vi har sett bunnen i denne omgangen. Volatiliteten i aksjemarkedet vil forbli på et høyt nivå inntil vi har fått kontroll over spredningen av koronaviruset, skriver analytikerne Lars Mouland og Dane Cekov i Nordea fredag morgen.

Les også: Ekspertenes tips: Slik får du bankenes super-rente

Spent på G20-møtet

Analytiker Roger Berntsen i Nordnet trodde på forhånd at Oslo Børs ville få en rolig start på dagen, og åpne opp 0,2 prosent. Han tror investorene nå håper på koordinerte tiltak fra G20-landene fredag.

– Lederne av G20-landene forsikret i et møte torsdag at de vil gjøre det de kan for å stimulere verdensøkonomien i disse tider. Kina tok dessuten til orde for koordinering av tiltak. Dette bidro til en viss optimisme på Asia-børsene fredag, skriver Berntsen i en kommentar.

Les også: FHI mente åpning av skoler og barnehager burde vurderes – regjeringen fortsatte stengingen

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken