Gå til sidens hovedinnhold

Oslo Børs passerer 1.000 poeng for første gang

Børsen starter opp 1,3 prosent - og når historiske høyder.

Oslo Børs reagerer på at asiatiske og amerikanske aksjer steg natt til fredag, og spretter opp 1,3 prosent fra start.

Dermed når hovedindeksen 1.0002,20 poeng, og sprenger den magiske grensen på 1.000 poeng.

20 minutter etter åpningen har hovedindeksen fortsatt klatringen, og ligger på rundt 1.005 poeng - en oppgang på 1,4 prosent for dagen.

Norges eneste verdipapirbørs åpnet i Kristiania i 1819, og har siden 1980-årene vokst kraftig i antall noterte selskaper og markedsverdi. I 1988 startet også den elektroniske handelen, og den gamle auksjonsmodellen ble avløst.

I 1990 nådde totalindeksen en historisk topp på 666,35 poeng. Det skjedde tre år etter det største kursfallet i Oslo Børs' historie, da totalindeksen falt med 19 prosent på én dag.

Les også: I år satser sjefstrategen på disse fem aksjene (+)

Hovedindeksen ble startet 1. januar 1996. Slik ser utviklingen ut siden starten:

Oppgang etter svak start på året

Etter å ha startet året med negativ utvikling de første dagene av 2021, er hovedindeksen klokken 09.30 fredag opp nesten tre prosent siden starten av året.

Fredag morgen har fornybarselskapet Hexagon Composites (7 prosent opp), flyselskapet Norwegian (6 prosent opp) og hydrogenselskapet NEL (3 prosent) gått best fra start.

Kongsberg Automotive, MPC Container Ships og Olav Thon Eiendomsselskap har startet fredagen med negativ utvikling.

Hovedindeksen skal reflektere den generelle utviklingen på Oslo Børs. Antallet selskapet på indeksen varierer, men er som oftest på mellom 50 og 70 selskaper.

Det finnes også en rekke delindekser for industri, energi, finans, IT og forbruksvarer. Både hovedindeksen og delindeksene hadde i utgangspunktet 100 poeng før oppstarten i 1996.

Les også: Børsnissen feirer et år med ny toppnotering

Reklame

Her får du tak i bålpanner og ekstrautstyr

Kommentarer til denne saken