Ved 10.50-tiden ble hovedindeksen ved Oslo Børs notert til ca 1200 poeng, en nedgang på 2,1 prosent (se grafen under). Det er det laveste nivået for hovedindeksen siden 2. november. Men børsfallet avtok utover dagen, og ved 15.30-tiden var børsfallet redusert til drøyt 0,7 prosent.

Oslo Børs er fortsatt en oljeavhengig børs. Oljeprisen - Brent Spot- er ned 1 prosent tirsdag til under 79 dollar fatet. Vi må tilbake til begynnelsen av oktober sist gang oljeprisen var under 80 dollar fatet.

Alle de største selskapene på Oslo Børs er ned, og børsens desidert mest verdifulle selskap, Equinor - er tirsdag formiddag ned drøyt 2 prosent.

Det internasjonale børsfallet kommer også som følge av en oppgang i de lange amerikanske rentene, altså obligasjonslån med lang løpetid. En slik renteoppgang er normalt negativt for aksjemarkedet, spesielt teknologiaksjer, og de falt i går i USA.

Les også: Oslo Børs opp 50 prosent på ett år: - Selvfølgelig frykter jeg krakk

Rett opp

Det store lyspunktet på en trist børsdag er kreftvaksineselskapet Vaccibody, som tirsdag morgen meldte at selskapet bytter navn til Nykode Therapeutics.

Langt viktigere for aksjekursen er at Nykode Therapeutics inngår en muligavtale med den amerikanske bitokgiganten. Samarbeidsavtalen kan bli verdt hele 8,3 milliarder kroner. For et drøyt år siden sikret daværende Vaccibody seg en avtale med amerikanske Genentech til en verdi av over 6 milliarder.

Aksjen var tirsdag morgen på det meste opp 22 prosent på nyheten, men kursoppgangen har roet seg til ca. 15 prosent (se grafen under) til 76 kroner. Markedsverdien av selskapet er nå på drøyt 21 milliarder.

Les også: Børsene kan falle kraftig: Dette er forbrukerøkonomens største frykt

Kjempegevinst

Jan Haudemann-Andersen er storinvestor i Nykode Therapeutics. Nettavisen skrev i februar at han hadde en kjempegevinst i selskapet, i alle fall på papiret.

Haudemann-Andersen rykket inn i daværende Vaccibody allerede i 2014. Da var kursen i en aksjeutvidelse lave 3 kroner, som priset selskapet til beskjedne 42 millioner. Aksjekursen stod i februar i nesten 90 kroner, verdien av selskapet var da drøyt 500 ganger høyere.

Siden den gang er det gått tråere, men aksjekursen er nå på sitt høyeste nivå siden september. Selskapet har også jobbet intenst med en koronavaksine de mener vil gi raskere og bedre beskyttelse mot viruset.

Les også: Fullstendig blodbad for telekom-kjempen Ice på børsen

Oppmuntrende

- Vår Cov2-vaksine er nå i den prekliniske fasen, som kommer umiddelbart forut for de første kliniske testene. Det er stadig for tidlig å uttale seg om neste skritt og det videre forløpet før vi har fullt datamateriale og hatt dialog med myndighetene, uttalte adm. direktør Michael Engsig i Vaccibody til Nettavisen i februar.

- Men de foreløpige resultater fra dyrestudier i den prekliniske fasen har vært oppmuntrende. Vi ser potensielle indikasjoner på en hurtig og sterk virkning, samt en langvarig effekt.