Hvervenbukta ligger helt syd i Oslo, og er en av de desidert mest besøkte strendene i sommersesongen. Men for kort tid siden ble deler av stranden stengt. Folk kan fortsatt bruke selve stranden, men det kan bli trangt om plassen. (Se bilde under)

Bymiljøetaten har nemlig satt i gang et arbeid med å fjerne armeringen under gresset, som består av plast.

Advarer

– Det vil være mulig å bruke stranda, og det vil fortsatt være mulig å bade, men på en fin sommerdag der alle skal ut på stranda kan det være lurt å dra et annet sted, sier Monica T. Olsen i Bymiljøetaten.

Det var Østlandets Blad som omtalte saken først.

I fjor var badesesongen allerede i gang enkelte steder i Norge, og når godværet kommer kan det være mange som ønsker seg en dukkert på den populære badestranden.

– Er det nødvendig å rive opp gresset midt i badesesongen?

– Enkelte steder var plastarmeringen kommet helt opp i dagen, og vår vurdering er at det var svært viktig å få gjort noe med dette før badesesongen for alvor setter inn, sier Monica T. Olsen i Bymiljøetaten til Nettavisen.

Stranden vil ifølge etaten nok være stengt ut hele juni.

– Helt håpløst

Ståle Hagen er medlem i Miljø- og samferdselskomiteen for Høyre, og bor i området. Han er frustrert over situasjonen.

– Formålet i seg selv er jo fint. Men det er altså ni måneder i året de kunne gjort dette. I stedet stenger de stranden midt i badesesongen, sier Hagen til Nettavisen Økonomi.

Han har ført en strid om stranden over lengre tid. For selv om badestranden er populær, mener han den blir nedprioritert av kommunen.

– Det er kriminell aktivitet i området, fordi det er mørkt på kveldene. Vi foreslo for et års tid siden å sikre belysning i området. Det ville kostet en million kroner. Nå bruker heller kommunen minimum det samme på å rydde vekk plast, sier Hagen.

Det er meldt godvær i tiden fremover, og det forventes stor etterspørsel etter strandområdet.

– Timingen og planleggingen bak dette virker helt håpløs. Det forsvinner en stor del av arealet som folk kan benytte for å kose seg og sole seg. Det er helt stappfullt i Hvervenbukta når det er sommervær. De kunne gjort dette i våres, eller ventet til september eller oktober, mener Hagen.

– De lovte fart på ting, men nå skjer det ingenting, sukker Ståle Hagen fra Høyre.

– Men kan dere ikke bruke andre strender?

– Det er ingen utarbeidede strender med kafé, toaletter og fasiliteter – da må du på Ingierdstrand i Oppegård. Det er ingen tilsvarende strender i området som kan ta over den kapasiteten vi mister midt i sommerværet, sier Hagen.

Fører bydelen bak lyset

Hagen har fulgt med i sosiale medier, og sier han har mottatt mange henvendelser fra folk som er engasjert i denne saken etter de har sett Bymiljøetatens skilt hvor det står at stranden er «stengt inntil videre».

– Arbeiderpartiet har rent flertall i bydelsutvalget på Søndre Nordstrand. De sier at de skal prioritere den delen av byen, men gjør det likevel ikke. Alt som skjedde i Hvervenbukta med kafé, toaletter og fasiliteter skjedde i forrige periode. Nå skjer det jo ingenting, sier Hagen.

Hindre mikroplast

Bymiljøetaten er på sin side fornøyd med at de får gjort dette arbeidet før juli tar av for fullt.

– Er det bevisst at plast-ryddingen settes foran andre hensyn?

– Hvervenbukta er en av de mest besøkte strendene våre i sommersesongen. Nå får vi plass helt nytt gress til starten av sommerferien, og vi hindrer at mikroplast unødig spres rundt og ut i sjøen, sier hun.

Nettavisen spurte Bymiljøetaten om det ikke var mulig å gjøre dette før godværet kommer, eller ta det like etter badesesongen. De besvarte ikke spørsmålet.

Bymiljøetaten mener at på godværsdager bør folk ta i bruk andre strender, fremfor å gå til Hvervenbukta, ettersom det kan bli veldig fullt.