*Nettavisen* Økonomi.

Oslo må rive skandaleskole

RIVES: Refstad skole ble bygd i 2005. Nå skal den rives for så å bli gjenoppbygd. Foto: (Wikipedia/Vidariv CC BY-SA 3.0)

Refstad skole åpnet høsten 2005 som et to-etasjers prefabrikkert modulbygg mens mellombygget var plassbygd. Bygg 1 ble påbygd med en ekstra etasje til skolestart 2009, men i juni 2018 ble skolen stengt og er ikke tatt i bruk siden.

Årsaken var bygningsmessige svakheter i ett av byggene. Undervisningsbygg hadde fulgt med på antatte setningsskader en stund fordi vinduer og dører i andre etasje ble vanskelig å åpne og lukke, skriver Estate Nyheter.

– Ut fra et føre-var-prinsipp ble stenging gjennomført. Skoleåret var over og da vi oppdaget setningsskadene ble uavhengige eksperter konsultert for å kontrollere bygget grundig, sa adm. direktør Rigmor Hansen i Undervisningsbygg den gangen.

Les også: Åpnet Skandinavias største vindtunnel

Da skolen åpnet skrøt daværende skolebyråd Torgeir Ødegård til VG av at modulskolen til 95 millioner kroner kostet under en tredel av prisen på en vanlig skole. Granskningsrapporten til Multiconsult i desember 2018 viser imidlertid at entreprenøren gjorde en elendig jobb flere steder, og nå har Oslo kommune bestemt at det er farvel til Refstad skole, skriver Estate Nyheter.

– Skolebygningene har siden vært gjennom grundige utredninger og analyser for å identifisere utfordringene, skriver Oslo kommune på sine skolenettsider.

Les også: Her er det sikret mot radon, sa boligbyggeren. Så åpnet kjøperen gulvet

Undervisningsbygg har vurdert to alternativer; enten å rive og bygge nytt eller totalrehabilitere eksisterende bygninger. Den faglige anbefalingen er tydelig på at dagens skole bør rives og bygges opp på nytt. Dette er en anbefaling byrådet nå har sluttet seg til.

Les også: Skilsmisseboliger i fare

– Det er flere fordeler med å bygge en helt ny skole; man står fritt til å utforme skolen ikke bare etter dagens, men også fremtidens behov. Skolen vil også få nye utearealer og lavere energibruk. Oppsummert vil man ved å bygge nytt få en klart bedre skole som vil vare lenger til omtrent samme pris som ved en totalrehabiltering, poengterer kommunen, ifølge Estate Nyheter.

Hva det vil koste å bygge en ny skole, sier kommunen ingenting om.

Les også: Sarpsborg inn i kampen om Røkketårnet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.