- Resultatene på varehusene som var stengt, opprettholdt ikke bonusmålene, sier Monica Bogstad, HR-sjef i Ikea Norge, til Nettavisen.

To av tre medarbeidere i Ikea Norge, som tilsvarer 2133 av totalt 3200 ansatte, får 1,5 månedslønn i bonus som følge av oppnådde salgs- og resultatmål. Bonusen blir utbetalt i desember.

I flere år har Ikea delt ut bonuser før jul av varierende størrelse.

I fjor fikk 3.000 Ikea-ansatte i Norge et beløp tilsvarende én månedslønn i førjulsgave. Det samme skjedde i 2019, da de ansatte fikk rundt 40.000 kroner hver, eller 113 prosent av en vanlig månedslønn.

Med 2019-tallene som utgangspunkt, tyder det på at de heldige Ikea-ansatte i snitt i år trolig vil vente seg en bonus på i overkant av 50.000 kroner.

Ansatte ved de to Oslo-varehusene (Furuset og Slependen), drøye 1000 personer, får derimot ikke førjulsbonus. Varehusene var stengt en lengre periode i første halvdel av 2021, som følge av koronapandemien.

- De får ikke bonus, fordi de ikke har oppnådd salgs- og resultatmålene. Salget gikk veldig ned da vi stengte, men vi opprettholdt kostnadene, sier Bogstad.

Alle får 10.000 kroner

Hun påpeker imidlertid at ingen ansatte ble permittert under nedstengningen, noe som var viktig for dem.

- Det var veldig viktig for oss å sikre stabil inntekt for våre ansatte, sier Bogstad.

Oslo-ansatte får imidlertid en annen, men mye mindre bonusutbetaling, som absolutt alle Ikea-ansatte får utbetalt i januar. Uavhengig av oppnådd resultat i 2021.

Tidligere i høst ble det nemlig kjent at alle Ikea-ansatte får en gave på cirka 10.000 kroner (per fulltidsmedarbeider, før skatt) utbetalt i januar, som takk for ekstraordinær innsats i et utfordrende år.

Les også: Dårlig nytt for Ikea-kunder: – Vi liker det ikke

Ble omdirigert

Under nedstengingen i vinter og vår ble flere av de ansatte på Oslo-varehusene omdirigert til å jobbe med klikk-og-hent-ordre under nedstengingen. Men til tross for at mange benyttet denne handlemuligheten, påvirket ikke det resultatet til varehusene.

Bogstad forklarer at nettsalget, inkludert klikk-og-hent, fordeles geografisk på varehusene og inngår i det totale resultatet til varehusene. Men for Oslo-varehusene var ikke nettsalget stort nok til å gi uttelling på bonus, opplyser Bogstad.

Hun sier også at de har vært transparente gjennom hele året, så det ikke skulle bli en overraskelse for pandemirammede ansatte at de ikke får førjulsbonusen.

- Det er en forståelse for at situasjonen er som den er, sier hun.

Bogstad påpeker at helse og sikkerhet samt stabil inntekt har vært førsteprioritet, og de er derfor glade for at ingen ansatte ble permittert.

- Globale retningslinjer

HR-sjefen sier at de ikke kan gjøre noe med at ikke alle får bonus i år.

- Vi skulle ønske vi hadde mulighet til å gi bonus til alle. Men vi har globale retningslinjer, og det vil kunne falle ulikt fra år til år hvilke varehus som eventuelt ikke oppnår resultatbonus, sier Bogstad.

- Så dere kan ikke gjøre noe med at de pandemirammede varehusene ikke får bonus i år?

- Nei , vi har ikke mulighet til å gjøre endringer i bonusordningen, sier hun.

Bogstad påpeker imidlertid at de er stolte over at alle ansatte får bonusen på 10.000 kroner i januar, selv om de ikke får førjulsbonus.

Les også: Kunder og ansatte må overnatte på Ikea på grunn av snøvær i Danmark

- Tar diskusjonen internt

Det er Handel og Kontor som organiserer Ikea-ansatte i Norge.

Nettavisen har vært i kontakt med dem, men HK-leder Christopher Beckham ønsker ikke å uttale seg i saken.

- Vi tar denne diskusjonen internt med IKEA sin ledelse gjennom tillitsvalgtapparatet til HK Norge, sier Gjermund Skaar, kommunikasjonsrådgiver i HK Norge.

Artikkelen ble oppdatert dagen etter publisering. Nettavisen skrev først at klikk-og-hent-salg inngår i resultatet til nettbutikken, men Ikea har nå presisert overfor Nettavisen at resultatet for nettsalget påvirker resultatet til varehusene.