*Nettavisen* Økonomi.

Over 75.000 kjemper mot tollgrensen

Foto: (Victorias Secret)

Motstanden har aldri vært større, men regjeringen sier blankt nei.

31.08.10 10:07

I 1975 ble det bestemt at nordmenn skulle slippe å betale merverdiavgift og toll på varer med en verdi på under 200 kroner.

Prissats uendret tross gigantisk prisstigning
Det er nå 35 år siden, men grensen er fortsatt den samme. Dette til tross for at inflasjonen på den samme tiden ifølge Statistisk sentralbyrå har vært på 398,4 prosent. Det betyr at de 200 kronene den gangen tilsvarer 997 kroner i dag.

Bør tollgrensen endres? Bli med i avstemingen i venstremargen!

Eller om vi regner andre veien: Om de i 1975 hadde satt grensen på samme nivå som vi har i dag, burde tollgrensen da vært på rundt 43 kroner.

I det øyeblikket verdien på varen overstiger 200 kroner, kommer det fortollingsgebyr på mellom 110 og 217 kroner fra posten - i tillegg til merverdiavgift. Det vil si at en vare til 201 kroner vil koste minimum 361 kroner.

Ingenting skjer
Hvert år er det stor spenning når statsbudsjettet legges fram om hvorvidt denne grensen skal økes, særlig fordi partier på både på høyre- og venstresiden har tatt til orde for å øke denne grensen betydelig. Hvert år blir likevel alle netthandlere skuffet.

I 2005 skrev Forbrukerrådet et brev til Finansdepartementet der de mente at den lave tollgrensen fungerte som et hinder for et effektivt marked, og at norske forbrukere blir den store taperen.

«Forbrukerrådet ønsker at regjeringen går inn for en heving av tollgrensen i tråd med de løfter som ble gitt av regjeringspartiene før valget, og at den nye grensen minimum blir satt til en økning tilsvarende konsumprisindeksen. Dette vil i realiteten ikke være en økning, men en nødvendig oppjustering i forhold til dagens prisnivå,» skrev de den gangen.

Her kan du lese hele departementets svar den gangen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Duket for ny debatt
Om en drøyt måned legger regjeringen fram statsbudsjettet for 2011. Både Venstre og Unge Venstre tar nå til orde for at det budsjettet bør inneha en betydelig økning av tollgrensen.

- Norske forbrukere er i dag den tapende parten med den gjeldende tollgrensa. Den lave tollgrensa ødelegger for at norske forbrukere får ta skikkelig del i netthandelen og det internasjonale markedet, sier Kjartan Alexander Lunde, sentralstyremedlem i Unge Venstre.

I dag er det slik at en rekke nettbutikker tilbyr en egen tjeneste for å feilmerke forsendelsene med en lavere tollverdi for å komme under tollgrensa. Dette har blant annet gått så langt at tollen i Norge i enkelte tilfeller har begynt å returnere varer fra blant annet den populære nettbutikken Deal Extreme, selv om tollverdien er riktig oppgitt.

Ungdomspartiet påpeker at Konkurransetilsynet, Forbrukerrådet og Forbrukerombudet tidligere konkludert med at tollgrensa må økes.

- Dagens regelverk medfører blant annet at pakker sendes hver for seg for å ikke komme over 200 kroner i verdi. En heving av tollgrensa vil medføre en vesentlig forenkling for forbrukere som handler varer på nett, sier Lunde.

Også moderpartiet mener noe nå må gjøres.

- Venstre mener at tollgrensa bør justeres for å reflektere dagens utvikling i prisnivået, og vil derfor at tollgrensa økes til minimum 1000 kroner, sier 1. nestleder i Venstre, Helge Solum Larsen, til Nettavisen.

Har stor støtte
Kravet fra Unge Venstre ser ut til å ha betydelig støtte fra dem som handler på nett.

Det er Facebook-grupper for mye rart nå om dagen, men gruppen «Øk 200-kronersgrensen for moms og toll på pakker fra utlandet NÅ!» har i skrivende stund samlet godt over 75.000 tilhengere.

På gruppen ser det ut til at den største irritasjonen ikke er over at en må betale merverdiavgift om en går over 200 kroner, men derimot gebyret som tilkommer for å få lov til å betale.

«betalte 197kr. i toll for en vare som kostet 206kr. i utgangspunktet, latterlig», skriver en av tilhengerne.

«2.23,- over tollfrigrensen, kostnad Kr 206.00... Betaler ikke med ett smil for og si det sånn, hadde tollvesenet brukt omregningskursen fra den dagen varen hadde blitt kjøpt ville den gått tollfritt, men nei de bruker kursen på fortollingsdagen......» skriver en annen.

«jeg bestilte en vare som kostet 203 kr og måtte betale 159 kr i moms og fortolling, latterlig!» skriver en tredje.

- Ingen planer om en økning av grensen
Finansdepartementet har derimot ingen planer om å gjøre noe med denne grensen

- Økt e-handel er en positiv utvikling, men det er viktig at dette skjer på like konkurransevilkår for de ulike aktørene. Selv om det av administrative hensyn er hensiktsmessig å ha en lav grense for avgiftsfri handel, må dette hensynet veies opp mot hensynet til norske næringsdrivende. Poenget med å legge til rette for handel over internett er jo ikke å gi disse varene toll- og avgiftsfrihet, sier seniorrådgiver Anders Lande i Finansdepartementet til Nettavisen.

- Finansdepartementet har på bakgrunn av dette ingen planer om en økning i verdigrensen, slår han fast.

Bakgrunnen for at departementet ikke ønsker å justere avgiften er hensynet til norske bedrifter.

- La oss si at verdigrensen ble satt til 1000 kroner, slik noen har tatt til orde for. Som enhver prisbevisst forbruker sjekker jeg forhandlere på internett. Jeg finner to alternative tilbydere; en som ligger i Bodø og en som ligger i Göteborg. Varen koster 900 kroner (eksklusiv mva.). Porto og fraktkostnader er omtrent den samme fra begge (om lag 80 kroner). Jeg velger selvsagt å handle fra nettbutikken lokalisert i Göteborg, fordi da slipper jeg å betale merverdiavgift på varen. De færreste vil finne på å kjøpe varen fra det norske alternativet, når det gir 25 prosent moms på toppen. I dette eksempelet vil varen fra den norske tilbyderen bli 225 kroner dyrere, sier Lande.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.