Når DNB og Equinor faller 15 prosent i verdi på en børsdag, så er det krakk-tilstander. Samtidig: Verken en kortsiktig oljepriskrig eller en global influensaepidemi rettferdiggjør at DNB har blitt 35 milliarder kroner mindre verdt over natten.

Den største taperen kortsiktig er AS Norge, representert ved statsminister Erna Solberg. Staten er hovedsaksjonær i både DNB og Equinor, og børsverdien av de to selskapene har samlet falt med over 100 milliarder kroner over helgen.

Samtidig er oljepriskollapsen ødeleggende for statens inntekter, dersom den blir langvarig.

Oljeprisen lå på 69 dollar fatet ved nyttår. Nå er oljeprisen nede i 35 dollar etter at bunnen falt ut av markedet fordi Opec+-landene ikke ble enige om produksjonskutt.

Målt i norske kroner har oljeprisen falt med 285 kroner per fat, til rundt 325 kroner.

Hvis dette prisfallet hadde vart i ett år, ville konsekvensene for norsk økonomi vært brutale:

  • Betalte skatter til staten faller med 85 milliarder kroner
  • Statens netto kontantstrøm faller med 135 milliarder

Du kan leke med konsekvensene selv i grafikken under. Til høyre er virkningen for 10 kroner økning eller reduksjon i oljeprisen i 2020:

Kan det bli verre?

Coronautbruddet gir dødsfall, smitte og karante over hele verden. Folk kutter konferanser, dropper hotellopphold og avbestiller flyreiser. Luksusbutikkene frykter at asiatene ikke kommer til Norge i år. Og på toppen av alt går Opec+-landene inn i en dumpingkrig om markedsandeler og disiplin.

Svaret er: Ja, det kan bli verre.

Men; all erfaring er at det går over.

Og det er lurt å holde oljeprisfallet og coronakrisen fra hverandre.

DNB er fortsatt den dominerende og lønnsomme banken i en av verdens mest solide økonomier. Norge har et oljefond på 10.000 milliarder kroner som alene er tilstrekkelig til å dekke pensjonsforpliktelsene til norske innbyggere.

Vi har tilnærmet null arbeidsledighet, en høyt utdannet befolkning, lave renter og har alltid vist en egen evne til å omstille oss når vi må.

Når det gjelder coronakrisen, så tyder utviklingen på at verdens helsemyndigheter har oppnådd det mest kritiske og viktigste målet - nemlig å flate ut spredningen, slik at ikke alle coronasyke i land som Norge blir syke samtidig. Det gir helsevesenet mye bedre odds for å begrense sykdommen og redusere dødeligheten markant.

Faren er ikke over, men den blir mindre hvis vi alle tar forholdsregler, vasker hendene ofte og holder oss hjemme hvis vi får symptomer som hoste (og har en spesiell grunn til å koble det mot corona).

Både økonomiske analytikere og viruseksperter advarer mot at corona kommer til å prege oss i uker, kanskje måneder, fremover. Men foreløpig er inntrykket at Norge har rimelig god kontroll, og med flatere vekstkurve og varmere vær, er det grunnlag for å håpe det beste.

Oljeprisen fremover er verre å spå, men både Saudi-Arabia og resten av Opec+ er tjent med å finne en løsning som stabiliserer oljeprisen på et høyere nivå.

Og det aller beste: Som kjent sluser Norge oljeinntektene inn i oljefondet, slik at det ikke er en direkte sammenheng mellom oljeprisen og hva vi kan bruke i de årlige statsbudsjettene. I år med lav oljepris kan vi fortsatt bruke tre prosent av avkastningen av fondet - tilnærmet 300 milliarder kroner - på offentlige budsjetter.

Med andre ord: Det er alvorlig nok det som skjer med coronasmitte og oljeprisen om vi ikke skal gli inn i en hodeløs coronapanikk. Nårverdien av de fremtidige overskuddene til DNB og Equinor er rett og slett ikke 100 milliarder kroner mindre verdt i dag enn på fredag.

Slapp av, folkens - dette er ikke verdens undergang!

PS! Hva mener du? Er du dypt bekymret over oljepris og corona, eller tror du det går over og vender tilbake til normalen? Skriv et leserbrev?