*Nettavisen* Økonomi.

Overraskende prishopp på bolig

Ferske tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund viser at boligprisene har steget i juni, stikk i strid med historisk utvikling.

01.07.05 12:20

Også antallet omsetninger er høyt til juni å være, viser statistikken fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) som ble lagt frem fredag. Det ble solgt langt flere boliger i juni i år, enn i samme måned i fjor.

Fra mai til juni steg boligprisene med 0,4 prosent. Det er første gang siden 1999 at prisene går opp i juni måned.

Sterk oppadgående trend
Sesongkorrigert steg prisene med hele 1,6 prosent, noe som vil si at den underliggende trenden er sterk. Det er tredje måned på rad at trenden er positiv.

- Boligmarkedet går så det griner. Det er stor interesse for å kjøpe bolig, og markedet er sterkt, sa NEF-formann Øivind A. Tandberg på en pressekonferanse i formiddag.

På årsbasis steg prisene med 10,2 prosent, og en bolig har nå en gjennomsnittlig pris på 19.200 kroner per kvadratmeter.

Mest opp for delte boliger
I løpet av det siste året har eneboligene blitt 11,4 prosent dyrere, mens delte boliger koster 11,9 prosent mer enn i juni i fjor. Leilighetene har blitt 9,8 prosent dyrere siden juni 2004.

Den største prisveksten har skjedd i Tromsø, og også områdene rundt Bergen og Møre og Romsdal har hatt en kraftig årlig vekst. I ishavsbyen har boligene blitt hele 15 prosent dyrere siden i fjor.

Larvik har hatt dårligst utvikling i boligprisene, med en oppgang på to prosent.

Kjappe kjøp
Det tok i snitt 25 dager å selge en eiendom i juni, mot 27 dager i samme måned i fjor. Med andre ord er hastigheten i boligmarkedet fortsatt relativt rask.

Som vanlig er det Bergensmarkedet som er hurtigst, med en omsetningshastighet på bare 16 dager. Det er imidlertid et par dager saktere enn i februar og mars.

Saktest går det i Møre og Romsdal, der selgerne bruker 41 dager på å kvitte seg med boligen.

Også Obos melder om økning i juni, på 0,1 prosent for alle brukte Obos-tilknyttede boliger. I juni lå den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på 23.293 kroner. Det er 8,8 prosent høyere enn i juni 2004.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.