TRONDHEIM (Nettavisen Økonomi): - Så lav som rentene er nå, gjør du ikke mye feil om du binder renta nå.

Det sier sjeføkonom Kari Due Andresen i Handelsbanken. Hun understreker samtidig at banken ikke gir råd om å binde renta eller ikke.

Nettavisen har snakket med Due Andresen, sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank og analysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets om hvordan uroen i markedene kan påvirke rentene på lang sikt.

Vurderer du å binde renten?
Her er en komplett oversikt over de billigste fastrentelånene nå.

Første renteheving på ti år

I likhet med Due Andresen vil heller ikke Ringholm eller Jullum gi råd, men alle tre er enig om at det nå er et godt tidspunkt å binde renta for de som vurdere det.

- Hadde jeg personlig fått en ti års rente med dagens 1,6 prosent med vanlig påslag så ville jeg vurdert det. Det er begrenset hvor mye du taper selv om renta går ned. Spørsmålet er jo om konflikten mellom USA og Kina på sikt vil utvikle og ramme oss eller ikke, sier Frank Jullum.

Ringholm mener sjansen er stor for nettopp det:

Is i magen

- Det er 50-50 sjanse for at dette blir verre. Skjer det vil det bli enda gunstigere å binde renta senere. Har du is i magen, så kan du vente. For det er alltid gunstigst å binde renta når økonomien går dårligst.

- Nå er det tvil om hvilken vei det tipper. Men sentralbanken i USA senket renta i forrige uke, og det er første gang det skjer på ti år.

Nettavisen skrev tirsdag ettermiddag at rentene på lange lån stuper.

Due Andresen mener vi i Norge foreløpig er skjermet for det som skjer internasjonalt.

Dropper renteøkning

- Det er hovedsakelig fordi det går bra i oljerelatert industri. Men denne veksten vil avta allerede til neste år. Vi tror den varslede renteøkningen fra Norges Bank i september, ikke blir noe av. Og kommer det en økning, blir det nok den siste på en god stund, sier hun.

- Kan det komme rentenedgang i stedet?
- Det skjer nok ikke med det første. Men dersom konflikten mellom USA og Kina eskalerer kan Norge komme i en skvis. Vi ønsker å ha et godt forhold til begge landene, men kan bli tvunget av USA til å velge side. Da kan vi havne i en vanskelig skvis.