*Nettavisen* Økonomi.

Øye-venn overførte 10 mill til Sveits

I mai i år overførte T5PC-toppen og Thomas Øyes (bildet) venn Abed Barakat 10 millioner kroner fra et av pyramideselskapene til en konto i Sveits. Kun to millioner kroner ble ført tilbake til T5PC.

02.12.04 17:38

I 2003 ble det inngått avtale om at pyramideselskapet T5PC skulle investere 15 millioner kroner i Vannin Import Export Ltd, et selskap som ifølge T5PC skal ha vært registrert i Belize.

Bare få uker etter overføringen av pengene, i januar/februar i år, ble det gjort to raske uttak fra kontoen på Kypros. Først ble det tatt ut omlag 90.000 dollar, som ble overført til en kypriotisk advokat - deretter ble det tatt ut 400.000 dollar som ble overført til en annen bank.

Tagge skrev under
Ifølge kilder TV 2 Nettavisen har snakket med, skulle det siste uttaket trolig brukes til å investere i et hotell/casino-prosjekt styreleder Jørn Tagge arbeidet med.

Bak selskapet Vannin Import Export Ltd sto blant annet Abed Barakat. Han ble i årsrapporten for 2003 oppgitt å være T5PCs største aksjonær. Dette er imidlertid senere blitt benektet.

Inne i bildet var også finansakrobaten Thomas Øye, som fungerte som døråpner for T5PC i Dubai.

Øye og Barakat har en lang forhistorie. Blant annet var de begge involvert da det nå fallerte teknologiselskapet Screen Media angivelig hadde sikret seg en gigantkontrakt i Midt-Østen. Dette ble aldri relalisert.

Også Frode Rudlang, som er siktet i T5PC-saken, var sentral i Vannin. Ifølge bankutskifter og regninger var det Rudlang, i samarbeid med en bankfunksjonær på Kypros, som hadde kontofullmakten.

Det siste uttaket på 400.000 dollar var underskrevet av Jørn Tagge og Tord Haugli. Rudlang hadde godkjent utbetalingen.

- Etter disse to uttakene ble Abed Barakat forbannet. Han fryktet at alle pengene skulle forsvinne ut av selskapet, sier en som sitter med detaljkunnskap om hendelsene i T5PC denne våren.

Opplysningene blir også bekreftet av flere andre kilder som er tilknyttet T5PC og selskapets konkurs.

Barakat skal ifølge TV 2 Nettavisens opplysninger ha kontaktet Tagge og Haugli og bedt om et møte. Møtet ble avholdt i London i mai våren 2004.

Strid om tidspunkt
- På dette møtet underskrev Tagge og Haugli en avtale med Barakat, som endte med at han fikk overføre 10 millioner kroner til en konto i Sveits. Og med det var selskapets konto tom, opplyser kilden til TV 2 Nettavisen.

I følge bostyrets rapport skal overføringen fra Vannin Barakats konto ha skjedd allerede i desember 2003. Altså bare noen få dager etter at det ble satt inn 15 millioner kroner på Vannins konto.

Men dette bestrides av flere personer med nær tilknytning til T5PC. De mener overføringen skjedde etter uttakene som ble godkjent av Tagge og Haugli.

Opprinnelig skulle Vannin Import Export Ltd være T5PCs spydspiss mot Østen og Kina. Selskapet skulle stå for import av varer og tjenester fra Kina. T5PC skulle eie omlag 40 prosent av Vannin ifølge dokumenter i T5PC-konkursen.

Da andre sentrale aktører i T5PC skjønte hva som hadde skjedd, forsøkte de å få pengene tilbake. I et forlik med Barakat fik T5PC tilbakeført 2 millioner kroner, og dermed opphørte alle avtaler med selskapet.

Hvor det senere er blitt av de 8 millionene som Barakat overførte til en sveitsisk bank, er foreløpig et mysterium.

I tillegg viser det seg i ettertid at Vannin Import Export Ltd trolig aldri har eksistert. I bestefall har det vært et tomt selskap.

Fungerte kun som konto
Før overføringen av de 15 millionene til Vannin opplyste Tagge på et styremøte at selskapet skulle opprettes i Dubai. Deretter ble planene endret til Hong Kong. Til slutt ble det opplyst at selskapet ble opprettet i Belize.

Men etter det TV 2 Nettavisen får opplyst fra flere sentrale aktører i T5PC så har aldri Vannin blitt opprettet. Den eneste kjente funksjonen selskapet har hatt - var som en konto for flere av gründerne bak pyramideselskapet.

Noe T5PC betalte 15 millioner kroner for.

Verken Jørn Tagge eller Abed Barakat har svart på TV 2 Nettavisens henvendelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.