Spetalen med viktig advarsel til aksjekjøperne:

Det var torsdag at investoren satte seg ned med Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum i forbindelse med høstens stortingsvalg.

Der fikk Øystein Stray Spetalen, eieren av investeringsselskapet Ferncliff TIH AS, følgende spørsmål fra Stavrum:

– Hvordan ser du på mulighetene til å omdanne norsk offshoreindustri til en grønn omstilling som skal være like lønnsomt som oljenæringen?

- Det er helt umulig. Hvis vi tar en oljepris som er 70 dollar i dag, og ser på oljefeltene som er siste utbygd som Johan Sverdrup. Så har de det de kaller en internrente. Som kanskje ligger på 30 prosent med dagens oljepris, sier Spetalen.

Internrente er rente på avkastningen på kapitalen.

Les også: Øystein Stray Spetalen langer ut mot Petter Stordalen

Investoren trekker frem sammenligning mellom oljeselskapet Equinor og verdens største vindmølleselskap, danske Ørsted A/S.

- Equinor produserer cirka to millioner fat oljeekvivalenter. Hvis vi tar det opp mot Ørsted, så produserer de med alle sine AV-møller, cirka 50.000 fat, altså én førtiende del av hva Equinor leverer, påpeker han.

Spetalen forteller at vindforholdene, som er avhengig av produksjonsnivået hos AV-møllene, har gjort det vanskelig i sommer.

- I sommer har det vært problemer fordi det har nesten ikke blåst, slik at da blir det enda dyrere strøm.

Spetalen tror på kostbare tider for strømforbrukerne ved oljestopp:

Kaster bort penger

Verdisettingen av Ørsted er det samme som ved Equinor, ifølge Spetalen.

- Så det er en som bommer her, enten de som kjøper Ørsted-aksjer eller de som kjøper Equinor. Matematikken tilsier at de som kjøper vindmølleaksjer må tape.

Et annet eksempel som Spetalen løfter frem er Troll-feltet, som er et av de største gassfeltene i verden.

- Hvis vi skal erstatte med havvindmøller, må vi finne plass til 12.000 vindmøller i Nordsjøen. Og det er bare for gassen på Troll, så det er helt umulig å få til, utbryter Spetalen i intervjuet.

Han advarer aksjekjøpere om at ved å gå for slike grønne aksjer, som kun har en avkastning på to til fire prosent, ifølge Spetalen.

- Her kommer noen til å tape pengene sine. Det kommer til å bli helt katastrofe, forklarer han.

Ytre påvirkninger

Til tross for de stor forskjellene i aksjemarkedet, er det fortsatt mange som investerer i de grønne aksjene.

- De blir styrt av media og ytre påvirkninger. Altså støy, svarer Spetalen på spørsmålet fra Stavrum om hvorfor kjøperne allikevel velger å spytte inn penger i de aksjene.

- Det er det som er det viktige med investeringer. 99 prosent av det du mottar, er støy som prøver å ødelegge beslutninger hele tiden., legger han til.

Milliardæren trekker også frem meglere og andre som prøver å aksjekjøperne til å fordele penger der du ikke skal gjøre det.

- De vil jo ikke at du skal kjøpe mer av de tingene som er gode. De vil jo at du skal sette pengene dårlig, fordi det er nye som skal hente penger, forklarer Spetalen.

Det er som regel dårlige investeringer, ifølge investoren.

Uforståelig navnvalg

I intervjuet med Stavrum begynner Spetalen å harselere med Equinor-navnet.

- Jeg liker å kalle det for Statoil. Det er jo det mest fantastiske navnet vi har hatt noen gang. Statens Oljeselskap. Det er helt unikt, påpeker han.

Han har ingen forståelse for selskapets navnbytte til Equinor i 2018.

- At man klarte å bytte til dette hestenavnet eller ekvipasje, eller hva det er for noe, som kostet 200-300 millioner kroner, utbryter han.

Se hele intervjuet Nettavisens sjefsredaktør gjorde med Øystein Stray Spetalen her:

Les også: Spetalen hamrer løs på venstresiden: - Det er helt utrolig at de ikke blir stilt til veggs