Se Spetalen snakke om Stordalen i denne videoen:

Petter Stordalen vakte oppmerksomhet da han under Arendalsuka uttalte at formueskatten ikke var et problem for ham i det hele tatt.

- Norge er verdens beste land, verdens beste land å investere i, og jeg er investert i de nordiske landene. Det finnes ikke en region i verden som er bedre organisert. De sørger for å bruke pengene vi har betalt på en skikkelig måte, sa Stordalen, før han kom inn på formuesskatten.

Les også: Stordalen om formuesskatten: - Så jævla lite!

- Og så blir det en diskusjon som utgjør så jævla lite, skrek hotellkongen og viste med fingrene den lille avstanden.

Han sa at når Choice-kjeden tar beslutninger, tenker de lite på skatt, men mye på hva de skal skape.

Kritisk

Det får investor Øystein Stray Spetalen til å reagere.

– Stordalen betaler jo ikke skatt. Han kan godt betale mer skatt. Han har verken betalt noe formueskatt eller noe særlig utbytteskatt de siste årene. Han kan jo hyle og skrike om at skatten er lav, fordi han betaler ikke skatt. Det er sannheten og det bør han tåle å høre, sier han i et intervju med Gunnar Stavrum i Nettavisens lokaler torsdag.

Se Spetalen snakke om Stordalen i videoen øverst i artikkelen.

Les også: Spetalen hamrer løs på venstresiden: - Det er helt utrolig at de ikke blir stilt til veggs

Ifølge skattelistene har Stordalen personlig betalt 38 millioner kroner fra 2014 til 2019. I samme periode betalte Spetalen 300 millioner kroner, selv om Stordalen trolig er fire ganger så rik som Spetalen (se faktaboks).

– Mange betaler mye mer skatt enn han. Det store problemet i Norge er at vi har en diskusjon om formueskatten og der har Stordalen helt rett, den utgjør lite. Det er 16 milliarder av totalt 1400 milliarder kroner som er formueskatten, sier Spetalen.

Problemet

– Problemer at skatten er galt utformet slik at folk som Petter Stordalen slipper unna formueskatten fordi de eier eiendom og ting som har lav ligningsverdi. Men de som driver med næringsvirksomhet, industri og ansetter folk, får høy ligningsverdi, sier Spetalen.

Han mener det er urettferdig, og mener at hvis man hadde hatt et rettferdig system, der alt var verdsatt likt, hadde formueskatten vært mye høyere.

Les også: Hudfletter Stordalens utspill om formuesskatt: - Er 325 millioner småpenger?

– Da hadde ikke inntektene vært 16 milliarder, men 150 milliarder, 10 ganger så mye. Det er utformingen som er gal, og det er mange hull i skattesystemet. Problemet er at regjeringen ikke har rettet på de tingene selv etter åtte år. Nå blir de igjen blir møtt med det i valgkampen, sier han.

– Alle kan bli nullskattytere

– Ville du hatt problemer med å ikke betale formueskatt hvis du ønsket det? spør Gunnar Stavrum.

Les også: Stordalen med dramatisk beskjed til banken: - Jeg trenger 1 milliard

– Du kunne solgt alt du eide, kjøpt eiendom i Bjørvika og reist rundt i verden og ikke gjort noen ting, samtidig som du hadde hatt en avkastning på 5-6 prosent, nesten uten å betale skatt hvis du vil. Skattesystemet gjør at alle kan bli tilnærmet nullskattytere hvis de investerer i død kapital og eiendom i stedet for å investere i oppstartsselskaper eller industri hvor du skaper nye arbeidsplasser og endring i samfunnet, sier han.

Petter Stordalen har ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Skeptisk

Spetalen er ikke den eneste som har reagert på Stordalens kommentarer.

Ole Gjems-Onstad, professor i skatterett ved Institutt for rettsvitenskap på Handelshøyskolen BI, reagerer også på Stordalens utsagn om formuesskatt.

Les også: Hudfletter Stordalens utspill om formuesskatt: - Er 325 millioner småpenger?

- Det er vanskelig å ta det som et alvorlig utsagn om formuesskattens virkninger, når han som selv betaler lite i formuesskatt sier at det ikke er et problem. Man kan ikke ta det som et sannhetsvitne om skattens virkninger, uttalte han til Nettavisen i forrige måned.

Her kan du se hele intervjuet med Øystein Stray Spetalen: