Øyvind Osjord er opprinnelig fra Stavanger, men bor i Oslo. Likevel har han valgt å investere i utleieobjekter i hjembyen, fremfor i nærheten av seg selv.

Han valgte å kjøpe leiligheter til utleie, fordi han ville investere med høy risiko som ung. Samtidig ønsket han at investeringen skulle være lett å regne på, og lett å følge utvikling og avkastning på.

– Dette kan være slitsomt – spesielt når Netflix-kontoen til leietaker ryker for fjerde gang, eller når naboene bråker om natten og leietaker vil flytte, sier Osjord til Nettavisen.

Han har på det meste eid fire leiligheter, men selger nå den han selv bodde i for å prioritere å bygge hytte.

Les også: Nordea-toppen vil skrote statens utlånshinder

Konkurrerer med bedrifter

Som utleier må han tåle sentralbankrenter opp til fire prosent, som betyr at den effektive renten kan ligge opp mot, og i de verste tilfeller, over fem prosent. Samtidig skal han ha penger nok på konto til at en vaskemaskin kan erstattes, og at leiligheten kan stå tom i en til to måneder i året, maksimum. Han må også ta høyde for at en leietaker fra tid til annen ikke betaler tidsnok.

Derfor syns han det ble spennende å komme seg inn i et leiemarked hvor bedrifter leier leiligheter for sine ansatte.

– Det var her Stavanger kom fram som et attraktivt område, forklarer han.

Osjord sier videre at man i hjembyen kan tiltrekke seg pendlere, eller internasjonale ansatte som for fast internasjonalt over en gitt periode.

– De blir gjerne værende i to til fem år, har høye krav til renslighet og standard, men belaster gjerne leilighet og inventar minimalt både gjennom at de jobber mye, og at de gjerne reiser hjem i helger og ferier.

Les også: Norges Bank med bom på bom: – De er helt klart blitt løpende etter

To forskjellige markeder

Osjord tror at man bør klare å gjennomføre samme investering i hvilken som helst av de store norske byene.

– Såframt man er innforstått med den knallharde kustusen på å betale alle renter og avdrag til enhver tid, og forblir tro til tanken om at man ikke skal leve av å «time markedet» verken inn eller ut.

Han understreker likevel at Stavanger og Oslo er to forskjellige markeder.

– For utleie av sekundærbolig er de to byene utrolig forskjellige. En ting er at banken krever høyere egenkapital i Oslo, men i tillegg kommer de skyhøye kvadratmeterprisene som gjør at å opprettholde de samme standardkravene jeg sikter meg inn på hadde vært mye vanskeligere.

Kort oppsummert har Osjord tro på å velge seg en nisje man er komfortabel med, også gi alt for å bli god på det fremfor å forsøke nye markeder og vekst, koste hva det koste vil.

Les også: Kjendislege selger kjempeleiligheten på Frogner

Utleiepriser som i Bergen

– Årsaken er nok at boligprisene i Stavanger ligger 20 prosent under landssnittet, og under halvparten av Oslo. Likevel er utleieprisene nesten tilsvarende Bergen, forklarer avdelingsleder Nina Byberg i Eiendomsmegler 1 Boligutleie til Nettavisen.

Hun sier videre at det gode arbeidsmarkedet i Stavanger også fører til en forventning om at utleieprisene i byen vil øke mer enn landssnittet, ettersom det er få boliger til leie i området.

– Vi merker en sterk økning i etterspørselen etter utleieboliger. Vår opplevelse er at dette henger sammen med det gode arbeidsmarkedet i regionen.

Den siste undersøkelsen blant bedriftskundene til SpareBank 1 SR-Bank viser at bedriftene forventer å øke bemanningen framover, til tross for dempet stemning i markedet.

Dette mener Blybakken gjør at man kan forvente et fortsatt godt utleiemarked fremover.

– Vi må faktisk tilbake til 2012 for å finne et så lavt antall boligannonser på finn.no i markedet vårt.

Hun legger til at de daglig er i kontakt med boligkoordinatorer i de store selskapene, som etterspør flere boliger til både pendlere og familier som skal være i Stavanger-regionen i antatt tre år.

Les også: Skjebnedag for utlånsregler: – Forslaget er en katastrofe