*Nettavisen* Økonomi.

På denne kafeen kan du betale med ansiktet ditt

På kafeen Heimatt på Grünerløkka i Oslo tilbyr de nå en betalingstjeneste som gjør at du får betalt selv om lommeboka ligger hjemme.

Hvor mange ganger har du gått ut av døren hjemmefra uten bankkortet ditt eller kontanter på deg? Den følelsen har vel de fleste kjent på en eller annen gang. Har du ikke med deg penger, får du heller ikke kjøpt deg en kaffe på vei til jobb.

Framtidens teknologi løser dette problemet. Nå har kafeen Heimatt, på Grünerløkka i Oslo, begynt å tilby kundene sine å betale med ansiktet sitt.

- Blunk er en ansiktsbetalingstjeneste som er et pilotprosjekt som Tine har i samarbeid med Futurice og DNB. Det er et pilotprosjekt der vi vil lære om fremtidens teknologi og hvordan forbrukere forholder seg til det, sier Sven Richard Magerøy Tønnessen.

Han er leder av Tines teknologilab, katalysator for kunnskap og bruk av ny teknologi i Tine.

Klikk på bildet for å forstørre.

NY TEKNOLOGI: Sven Richard Magerøy Tønnessen sier at de kommer til å teste betalingsløsningen i noen måneder fremover.  Foto: Nina Lorvik (Mediehuset Nettavisen)

- Mer tid til å være mennesker

I dag er det mange som ser på telefonene sine, eller knoter med kortene i lommeboken, når man står i kassen for å betale - uansett hvilken butikk man er i. Det ønsker Tine å endre på.

Nå kan du bare registrere navn, e-postadresse og kredittkortinformasjon, og registrere bilder av ansiktet ditt, så kan du bare se i et kamera når du skal betale på kafeen Heimatt.

- Vi vil utforske hvordan teknologi kan bli mer usynlig for oss, så vi kan bruke mer tid på å være mennesker igjen, så vi ikke har så mye duppeditter rundt oss hele tiden, sier han, som tror de er først i landet til å tilby denne tjenesten.

Han forklarer at dette ikke er en løsning som Tine lanserer eller skal tjene penger på, men de ønsker å teste det ut de kommende månedene for å se hvordan det fungerer og hvordan kundene opplever det.

Trygt

Da Nettavisen var innom kafeen denne uken, traff vi på Martine Megard (24) som ville teste løsningen.

- Det virker genialt og enkelt. Du trenger ikke dra kortet eller bruke telefonen, men viser bare ansiktet ditt, sier hun etter å ha testet tjenesten.

Klikk på bildet for å forstørre.

GENIALT: Martine Megard er positivt overrasket over den nye betalingsløsningen.  Foto: Nina Lorvik (Mediehuset Nettavisen)

Megard sier at hun heller vil bruke ansiktsbetaling neste gang hun er på kafeen, enn å måtte dra kortet sitt. Megard synes heller ikke det virker utrygt med en slik gjenkjenningsløsning.

- Jeg synes det er trygt, fordi det er ansiktet ditt som skal gjenkjennes. Du får betalt, og ingen kan misbruke ID-en din. Det er trygt, enkelt og kjapt, sier hun.

Tar personvern på alvor

Noe mange kanskje stiller spørsmål ved, er personvernet når man registrerer ansiktet sitt i en database.

- Personvernet er viktig. Spesielt når man registrere biometriske data, som det kalles når man registrerer informasjon om kroppen sin. Det er veldig sensitiv informasjon, sier Magerøy Tønnessen.

Men det skal være helt trygt å bruke ansiktsbetalingstjenesten, lover han.

- Det er bare konturen og avstanden mellom nøkkelpunkter i ansiktet ditt som registreres. Så går det gjennom en krypteringsprosess, slik at bildene av ansiktet ditt blir oversatt til et slags passord. Dette kan ikke tilbakespores til hver enkelt person, forklarer han.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANSIKTSGJENKJENNING: På kafeen Heimatt kan du bekrefte kjøpet ditt på nettbrettet, og deretter se i kameraet for å bli gjenkjent. Så får du betalt uten kort og kontanter. Foto: Nina Lorvik (Mediehuset Nettavisen)

Når du da skal betale, ser du inn i et kamera som igjen registrerer konturen og avstanden mellom nøkkelpunkter i ansiktet ditt. Når kameraet gjenkjenner dette med et allerede lagret passord, får du betalt.

Navn og e-postadresse lagres dessuten ikke på samme plass i systemene deres som disse «passordene».

- Når du registrerer deg for å bruke betalingsløsningen, spesifiseres det at bildene ikke lagres for å brukes til annet formål, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag