På hemmelig sted i Europa

Jim Woldens eiendom på Eidsvoll.

Jim Woldens eiendom på Eidsvoll. Foto: Tom Gustavsen, Romerikes Blad

Jim Wolden, som har tjent titalls millioner på pyramideselskapet T5PC, oppholder seg på ukjent sted i Europa. I januar må han møte i retten på ny.

20.11.04 12:09

En rekke av bakmennene i pyramidesselskapet The Five Precent Community, deriblant gründer Jim Aleksander Wolden, har flere bedragerianmeldelser fra andre forhold mot seg. Det visste ikke medlemmene i pyramideselskapet. Woldens navn ble også holdt skjult for de andre medlemmene.

- Jeg er like lurt som alle andre, hevder Wold gjennom en venn overfor VG.

Må svare på svindeltiltale
Wolden har nylig sluppet ut av fengsel etter å ha sonet en seks måneder lang bedrageridom for momsbedrageri på salg av bøker i 1997 og 1998. Nå risikerer han fengsel på nytt.

17. januar begynner en ny straffesak mot Wolden i Nedre Romerike tingrett, melder Romerikes Blad. T5PC-gründeren er tiltalt for å ha svindlet til seg to biler og en motorsykkel, til en verdi på nesten 800.000 kroner, i perioden 2002 til februar 2003.

I tillegg er 31-åringen tiltalt for manglende regnskapsførsel i forbindelse med et tidligere pyramidelignende prosjekt. Club Coyote AS, en restaurantvirksomhet med medlemmer, gikk konkurs 6. mai i år.

Blir Wolden funnet skyldig, risikerer han flere års fengsel.

- Bedragerisaken og tiltalen for brudd på regnskapsloven har hver for seg en strafferamme på tre års fengsel, sier politiadvokat Ellen A. Ilstad i Romerike politidistrikt til Romerikes Blad.

Levde i millionvilla
I fjor kjøpte Wolden en millionvilla på Eidsvoll til fire millioner kroner. Nå oppholder han seg ifølge VG på ukjent sted i Europa.

- Jeg har ikke vært involvert i den daglige driften siden juni/juli 2003. Resultatet av driften får det gamle styret stå inne for, sier Wolden ifølge VG.

Formue på 39 millioner
I likningen for 2003 står Wolden oppført med 39 millioner kroner i formue og en inntekt på 27,4 millioner kroner. Året før hadde han null i formue og drøye 200.000 kroner i inntekt.

Wolden nekter for at han har ansvar for at at så mange som 70.000 personer kan ha tapt opptil en milliard kroner i pyramideselskapet, og legger skylda på det tidligere styret.

- Etter den informasjonen jeg har, er summen du nevner tatt ut av løse luften. Jeg tror det dreier seg om totalt 350 millioner kroner, som tilsvarer den totale omsetningen i selskapet. På bakgrunn av etterforskningen vil sannheten komme for en dag, og man vil tydelig se hvem som har ansvaret for kollapsen.

Utbyttefest
Utbyttefesten i det konkursrammede selskapet er en historie for seg selv. I 2003 gikk det 176 millioner kroner til lønnskostnader og ytelser til ledende personer i T5PC.

61 millioner kroner ble delt ut i «ytelser til ledende personer i honorar, provisjoner og goodwill». Til sammen fikk gründerne 25,3 millioner i utbytte, skrev Hegnar-online i juli i år. Wolden var den klare lønnsvinneren.

Han fikk i fjor utbetalt 15,7 millioner kroner av T5PC, til tross for at han selv hevdet han ikke var aktiv i selskapet lengre. Ifølge NRK-programmet Forbrukerinspektørene skal Jim Wolden ha hentet ut til sammen 50 millioner kroner fra selskapet.

I dag etterforskes han fremdeles for avgiftsunndragelse og skattesvik i forbindelse med et selskap som heter Cartec AS.

Småpenger i boet
Bobestyrer Thomas Steen Brandi fra advokatfirmaet Selmer regner ikke med at det er mye penger å hente i boet etter pyramideselskapet.

- Dette er et veldig komplekst bo. I boene til The 5 Percent Community Invest, Marked og Norge har vi så langt bare funnet verdier for et par hundre tusen kroner, sa Brandi på en pressekonferanse i Oslo fredag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.