Fem dager før julaften fikk Odin Bathen Nonstad beskjed om å møte opp på Nav i Trondheim i romjulen, 27.–29. desember.
Odin og flere andre møtte opp, som et ledd i oppfølgingen. Forfjamselsen var derfor stor da han og de andre ble satt foran skjermen for å se den populære serien «Julestorm» på Netflix, etterfulgt av samtaler om løst og fast.
29-åringen synes selv dette er «bortkastet tid», og han får støtte fra mange hold.
Nettavisen har snakket med helsepolitisk talsperson i Frp, Bård Hoksrud, fredag morgen.
– Selv for en filmentusiast som meg, virker dette veldig dumt, er hans første kommentar.
– Når du er i Nav-systemet, mener jeg deres initiativ må være relatert til det å «komme seg ut i jobb», sier Hoksrud til Nettavisen.
Les også: Odin (29) mener Nav kaster bort tiden med Netflix-innkalling
– Håpløst
Han har forståelse for at det kan være et selvstendig poeng å vise at man holder avtaler, men at dette blir for drøyt:
– Hvis ikke Nav har noe mer målrettet å komme med, kan de gi klientene fri i romjulen. De fleste andre tar det roligere akkurat denne uken, sier han.
– Dette blir rett og slett litt håpløst.
Hoksrud har også merket seg at Nav tar selvkritikk:
– Heldigvis! Det virker som de skjønner at dette bar galt av sted. Selv om vi ikke får gjort så mye med praksisen denne julen, håper jeg de endrer praksis til neste år.
– Helt idiotisk
Frps helsepolitiker mener det er særlig viktig at Nav er seg bevisst den tilliten de er helt avhengig av:
– Et påfunn som dette fremstår som helt idiotisk. Det gjør noe med tilliten hvis man føler initiativ bare er tullball, sier han.
Hoksrud ser ikke bort fra at intensjonen kan ha vært god:
– Tanken kan ha vært at «det er litt koselig», men det er uansett ikke det samme som å se en film i sofaen hjemme, når du har lyst. Hvis noen hadde sagt til meg «se den filmen», ville jeg i hvert fall ikke gjort det, humrer han.
– Romjulen skal være et pusterom
Nestleder Ingrid Liland i MDG synes også dette er helt på viddene.
– Juletiden er en viktig tid og et pusterom for de fleste, og terskelen for å påføre folk ekstra belastning i romjulen bør være høy. Det gjelder spesielt i Nav, som har brukere i mange ulike og utfordrende livssituasjoner, sier Liland til Nettavisen.
Hun stiller seg helt uforstående til å komme med dette midt i romjulen:
– Å kalle inn folk i romjulen på kort varsel for å se på julefilm eller demonstrere oppmøteplikt, er ikke kritisk. Oppmøte på Nav må ha et formål utover å bare utøve kontroll, nemlig kompetanse, motivasjon eller handle om tiltak for å komme i arbeid.
Vil følge opp på nyåret
I likhet med Hoksrud mener hun dette berører tilliten til hele systemet:
– Historier som dette, der folk må møte i romjulen uten noen åpenbar grunn, er med på å svekke tilliten. Brukere og ansatte i Nav fortjener et system og regelverk som ikke vekker mistillit og mistanke.
Liland sier MDG vil forfølge saken videre:
– På nyåret vil vi stille spørsmål til arbeidsministeren om dette er en praksis regjeringen kan være kjent med. Vi må få vite omfanget på denne typer kontroller av folk, og hva slags effekt det er ventet å ha. Reglene i Nav må ha effekt, og ikke bare eksistere for å utøve kontroll og vise mistillit.
Nav vil undersøke bakgrunnen
Filmvisningen har ikke skjedd i Navs lokaler, men er en aktivitet i regi av en ekstern tiltaksleverandør.
Nav har avtaler med tiltaksleverandører, som er virksomheter som leverer tjenester Nav betaler for, forteller direktør Torbjørn Aas i Nav Trøndelag i en e-post.
Nav kan ikke kommentere saken uten fritak fra taushetsplikten, men svarer på generelt grunnlag.
– Etter at vi ble kjent med Twitter-meldingen vil vi undersøke bakgrunnen for aktiviteten opp mot kontrakten som er inngått med den aktuelle virksomheten, sier direktør Torbjørn Aas i Nav Trøndelag til Nettavisen.