Gå til sidens hovedinnhold

Pan Fish reddet av gong-gongen

Nok en gang trår bankene til og redder sjømatselskapet Pan Fish fra konkurs. Aktørene i aksjemarkedet vet ikke helt hva de skal tro.

Hovedpunktet i refinansieringspakken er at knapt 800 millioner kroner av gjelden konverteres til egenkapital. I tillegg omgjøres drøyt 100 millioner av gjelden til et ansvarlig, konvertibelt lån.

Kursen stupte

Konverteringen av gjelden skjer til en kurs på skarve 5 øre. Det er 14 øre lavere enn Pan Fish-kursen ved børsslutt onsdag.

Aksjemarkedet reagerte spontant på refinansieringsavtalen ved å sende aksjekursen ned til 12 øre. Men etter å ha fått tygget litt på saken, sende investorene kursen til vært igjen. Like etter klokka halv elleve var kursen oppe i 20 øre, ett øre mer enn ved børsslutt i går.

Refinansieringspakken gir banksyndikatet, med DnB og Nordea i spissen, ytterligere kontroll i Pan Fish. Likebehandlingen av de øvrige aksjonærene skal sikres ved at bankene lemper ut en del av sine aksjer. Det er foreløpig ikke kjent hvor mange aksjer bankene ønsker å kvitte seg med.

Sikrer videre drift

Ifølge långiverne sikrer avtalen Pan Fish tilstrekkelig likviditet til å ri stormen av. Bankene mener dessuten at egenkapitalen i selskapet er positiv etter refinansieringen. Styret i Pan Fish anbefaler aksjonærene å stemme ja til avtalen på en ekstraordinær generalforsamling om få uker.

”Gjennom et tett og konstruktivt samarbeid med selskapets banksyndikat, har det lyktes Pan Fish å fremforhandle en tilfredsstillende skisse til refinansiering av konsernet”, skriver styret i meldingen til Oslo Børs.

Ifølge styret skal en eksisterende låneavtalen med banksyndikatet reforhandles før den ekstraordinære generalforsamlingen.

Kraftig opprydding

Pan Fish har ryddet kraftig i sin balanse det siste året. Den siste oppryddingen skjedde i andre kvartal 2003, da goodwill ble skrevet ned til null. Ved utgangen av kvartalet var verdien av selskapets mange oppdrettskonsesjoner bokført til 662 millioner kroner.

"I et marked preget av høyere laksepris, styrker det Pan Fish konkurranseposisjon og gjør selskapet godt posisjonert for igjen å bli et ledende, profitabelt oppdrettselskap", heter det i meldingen fra styret.

Følg kursutviklingen i Pan Fish på TV 2 Nettavisens børssider

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen