*Nettavisen* Økonomi.

Pan Fish snur til pluss

Oppdrettsselskapet Pan Fish går med overskudd for første gang på årevis, kort tid etter at John Fredriksen tok kontroll.

24.10.05 18:42

Pan Fish fikk et resultat før skatt på pluss 82 millioner kroner i tredje kvartal, mot minus 67 millioner kroner samme kvartal i fjor, melder selskapet mandag ettermiddag.

Driftsinntektene falt imidlertid fra 548 til 456 millioner kroner. Driftsresultatet økte fra pluss 23 til pluss 98 millioner kroner.

Tallene er generelt bedre enn analytikerne hadde ventet på forhånd.

Selskapet viser i sin kvartalsrapport til lavere kostnader og bedre laksepriser i markedet. Markedene beskrives som sterke.

Tapte milliarder
Det er første gang på årevis at Pan Fish viser overskudd på bunnlinjen.

Etter at Pan Fish utviklet seg til det som i ettertid må betegnes som en børsboble i 2000, tapte selskapet ufattelige 4,5 milliarder kroner i 2002 og 2003. I 2004 krympet underskuddene, men det er først nå, i tredje kvartal, at Pan Fish kan viser overskudd, både på grunn av bedre laksepriser og lavere kostnader, som selskapet påpeker, og en restrukturering av det som hadde utviklet seg til en håpløs gjeldstyngde.

Fredriksens raid
Omslaget til overskudd kommer etter at shippingmilliardæren John Fredriksen i sommer kjøpte seg opp i Pan Fish, hvor han i dag eier rundt halvparten av aksjene.

Det har siden pågått en rekke posisjoneringer for å restrukturere bransjen, og i dagens kvartalsrapport skriver Pan Fish at man venter at denne prosessen vil fortsette, og at selskapet ønsker å spille en aktiv rolle.

Aksjekursen til Pan Fish har tatt seg opp siden i sommer, men det er fortsatt for tidlig å si om Fredriksens karriere som fisker blir like vellykket som hans lange historie som tankreder, som har medført at han er blitt Norges rikeste mann.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag