*Nettavisen* Økonomi.

Pan Fish somler

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Staten kan fortsatt stoppe fusjonsplanene til Pan Fish. Selskapet har ikke søkt om lov til å kjøpe Marine Harvest.

15.03.06 13:55

Aksjonærene i Pan Fish skal godkjenne kjøpet av Marine Harvest på en ekstraordinær generalforsamling den 22. mars. Problemet er bare at oppdrettsselskapet ikke kan overta Marine Harvest uten velsignelse fra Fiskeridepartementet.

- Ikke lov å kjøpe
Ekspedisjonssjef i Fiskeri- og kystdepartementet Magnor Nerheim opplyser at departementet ennå ikke har mottatt noen søknad fra Pan Fish om å kjøpe Marine Harvest.

- Ingen har lov til et slikt erverv uten å innhente tillatelse fra oss, så jeg regner med at Pan Fish ikke har kjøpt noe ennå, sier ekspedisjonssjefen til TV 2 Nettavisen.

Regjeringen vedtok i fjor nye eierbegrensinger i oppdrettsnæringen. Dette medfører at oppkjøp som gir kontroll over mer enn 15 prosent må søke om tillatelse fra regjeringen.

Pan Fish og Marine Harvest har til sammen kontroll på 18 prosent av samlet konsesjonsbiomasse i Norge.

- Evighetens perspektiv
Pan Fish har vært en av de aller mest omsatte aksjene på børsen de siste ukene. Sommel med å avklare hvorvidt fusjonen blir godkjent kan skape usikkerhet blant investorene.

Magnor Nerheim sier at departementet ikke har behandlet mange saker av denne typen tidligere, og at han derfor er usikker på hvor lang tid det vil ta.

- Hvor lang tid har departementet på seg å behandle søknaden?

- I byråkratiet har vi evighetens perspektiv, sier ekspedisjonssjefen spøkefullt.

Nerheim sier det vil være enklere å vite hvor lang tid behandlingen vil ta etter at søknaden er kommet inn.

- Det kommer selvsagt an på hvordan søknaden ser ut. En sak som denne vil bli forsøkt raskt avklart. Forhåpentligvis i løpet av noen uker, men det kan ta over en måned, sier Nerheim.

Dette passer dårlig med Pan Fish sine planer.

Utfall uklart
Nerheim vil heller ikke gi noen indikasjon på hva som kan bli utfallet av søknaden.

- Vi behandler ikke søknader som ikke er kommet, sier Nerheim til TV 2 Nettavisen.

TV 2 Nettavisen har ikke lykkes å komme i kontakt med Pan Fish-sjef Atle Eide onsdag formiddag.

- Jeg vil gjerne avvente ytterligere intervjuer til etter den 28. mars når vi formelt har tatt over. Da kan vi snakke som formell eier, sier Atle Eide i en e-post til TV 2 Nettavisen.

Om Pan Fish ikke snart sender en søknad til Fiskeridepartementet kan det se ut som om det kan ta mye lengre tid enn til den 28. mars før Atle Eide begynner å gi intervjuer igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.