- Dette er historisk svakt. Det er det ingen tvil om, sier Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets, til Nettavisen fredag.

En lang rekke rekorder står for fall for kronen i disse dager.

Torsdag ettermiddag ble I44-indeksen, Norges Banks foretrukne kronemål, notert til 112,72 poeng.

Indeksen måler styrke til kronen mot valutaen til Norges viktigste handelspartnere. Det er viktig indikator når sentralbanken setter rentene.

Noteringen er den laveste noensinne for I44-indeksen og dens forgjenger KKI-indeksen helt siden målingene startet i 1981. Svakere tall er altså aldri registrert for den norske valuataen.

Nedgangen er en følge av panikken i finansmarkedene i kjølvannet av spredningen av Coronaviruset.

- Nå er proppen ute og vi ser at valutaen lever litt sitt eget liv, sier Østnor.

Historisk svak mot euro

Fredag faller dessuten den norske kronen har falt til ny rekordnotering på 10,42 kroner mot euro fredag. Så svak har den norske kronen har aldri vært så svak mot den europeiske fellesvalutaen. Også mot den amerikanske dollaren og den svenske kronen er den norske valutaen kraftig ned.

- Så lenge vi ser den utviklingen vi ser så med tanke på smitte og utviklingen i markedet, er det ikke så overraskende at kronen faller så mye. Dette treffer absolutt alle som driver med forvaltning på et eller annet plan, sier Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets, til Nettavisen.

Les også: Toppøkonom med virusadvarsel: - Vi vet ikke hva dette er

En dollar koster nå 9,45 kroner, det svakeste siden 2001. 100 svenske kroner koster 97,3 norske, det meste på over et år.

Les også: Fra ille til grusomt på Oslo Børs

Ingen trygg havn

Østnor sier det er flere grunnen til at den norske kronen raser, inkludert at investorer flykter til «trygge havner» som dollar og euro i usikre tider.

- Vi har oljepris som har stupt, vi ser at veksten bremser og det er lavere etterspørsel i verdenen som følge av viruset. Alt henger sammen og vi er en liten, åpen økonomi. Selvfølgelig blir vi rammet av dette, sier Østnor.

Les også: Coronaviruset: Fire spareråd når børsen stuper

Enn så lenge har det vært i hovedsak reiselivsbransjen som har fått gjennomgå som følge av coronaviruset. Østnor tror imidlertid det er gode muligheter sprer seg til resten av økonomien. Han sier det er fullt mulig at den norske kronen vil falle seg ytterligere.

- Vi vet ikke hvordan dette utvikler seg. Viruset blir negativt for veksten en stund. Vi vil ha en periode med smitte utenfor Kina. Fortsetter det å treffe europeisk og norsk produksjon, kommer vi til å se selskaper med resultatvarsler inkludert Norge som peker i retning svakere inntjening, sier han.

Les også: Trump-jubel gir smell for den norske kronen: - Ekstremt

Han mener likevel det er vanskelig å si hvor mye mer ned vi skal.

- Vi er alle litt i blinde nå, sier Østnor.

Første gang siden Spanskesyken

Det er ikke bare kronen som svekker seg som følg av coronaviruset. Oslo Børs er ned fire prosent, og senior porteføljeforvalter Lars Erik Moen i Danske Bank anslår at coronaviruset blir den første epidemien siden Spanskesyken for 100 år siden som får realøkonomiske konsekvenser.

- De epidemiene vi har hatt frem til å har ikke hatt slike konsekvenser. Vi ser at oljeprisen er ned, og at dette får konsekvenser for transportbransjen og andre felt, sier Moen til Nettavisen.

Han sier at coronaviruset nå stopper opp økonomisk vekst i deler av verden.

- Vi ser at bilproduksjon i Korea har falt fordi de ikke får bildeler fra Kina. Vi ser at IT-leverandører ikke får utstyret de skal ha fra Kina. Det er ikke bare transportnæringen og oljeetterpørselen som lider, sier Moen.

Han understreker imidlertid at det er en viktig forskjell mellom coronaviruset og spanskesyken, som tok livet av mellom 50 og 100 millioner mennesker mellom 1918 og 1920.

- Den gangen var skyldes den økonomiske nedgangen at spanskesyken var en så alvorlig sykdom. Denne gang er det fordi tiltakene som gjøres for å hindre at sykdommen sprer seg er så kraftige, sier Moen.