Saken oppdateres utover dagen.

Rett etter børsåpning er hovedindeksen ved Oslo Børs opp hele 1,3 prosent. Nordnet ventet en åpning på rundt 1 prosent, der intervallet 0,7-1,3 prosent var realistisk. DNB Markets spådde en oppgang på 0,3 prosent fra start. Ved 13.30-tiden var imidlertid optimismen snudd til en svak nedgang.

Det ble en svært tung dag for de europeiske aksjemarkedene i går, med de brede indeksene ned med 3-4 prosent

Aksjemarkedene hadde roet seg etter stengningen av Silicon Valley Bank og Signature Bank. Men onsdag kom det større rystelser med den sveitsiske storbanken Credit Suisse.

Ikke tilfeldig

DNB Markets skriver i morgenrapporten at det nok ikke var tilfeldig at det var denne banken. I løpet av de siste fem årene og frem til rett før uroen startet i forrige uke hadde aksjekursen til Credit Suisse falt med hele 84 prosent.

Den største eieren Saudi National Bank sa onsdag at det var uaktuelt å gå inn med mer kapital i banken. Da falt kursen med nærmere 40 prosent, det største enkeltfallet for Credit Suisse noensinne. I storhetstiden til banken hadde den topp rating hos kredittbyråene, Credit Suisse ble sett på som en førsteklasses bank.

Men aksjestupet i går hadde betydelige smitteeffekter til andre banker, med betydelig fall i kursene for mange bankaksjer. DNB-aksjen er ned over 11 prosent de seneste dagene (se grafen under).

Og i går meddelte den sveitsiske sentralbanken at den ville gi Credit Suisse utvidet låneadgang. Banken får låne tilsvarende 590 milliarder norske kroner for å ha nok likviditet.