*Nettavisen* Økonomi.

Partene enige om løsning

Partene aksepterer løsningsskissen til riksmeklingsmann Reidar Webster. Dermed blir det ikke streik blant statsansatte. Kommuneansatte kan fortsatt måtte gå ut i streik. Sjekk hvem som kan bli rammet.

27.05.04 11:20

Rett før klokken 7 torsdag morgen la riksmeklingsmann Reidar Webster fram en skisse til løsning i statsoppgjøret, der 5800 ansatte truer med å gå ut i streik.

Forhandlingsleder for staten, Jørn Skille, sier at han trolig vil gå med på løsningsforslaget. Morten Øye i LO Stat sier at arbeidstagerorganisasjonene i statsoppgjøret gjør det samme. Dermed stiller LO, YS og UHO seg bak riksmeklingsmannens skisse til løsning i statsoppgjøret.

Detaljene i løsningen ser du her.

Akademikerne var de siste som godtok skissen, like før klokken elleve i formiddag.

Lever i barnehagene
UHOs forhandlingsleder Arne Johannessen bekreftet tidligere på morgenen at partene har kommet lenger i forhandlingene.

- Vi har kommet et stykke lenger, jeg kan ikke si noe om forhandlingene snart er over. Vi fikk skissen for 20 minutter siden, og må vurdere den, sa Arne Johannessen klokken 7.30.

Johansen la til at folk godt kan levere barn i barnehagene.

Kommuneoppgjør på vent
Kommuneoppgjøret er satt på vent til man får klarhet i hva som skjer med statsoppgjøret.

Meklingsmann Dag Nafstad vil etter alt å dømme helst ha rammen og profilen fra et eventuelt statsoppgjør på bordet før han legger siste hånden på sin eventuelle skisse.

Drøyt 5000 statsansatte går ut i streik dersom meklingen mellom staten på den ene siden og LO Stat, YS Stat, UHO og Akademikerne ikke fører frem. Sammen med kommuneoppgjøret kan totalt 15.000 offentlige ansatte gå i streik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trodde på skisse
Ved 3-tiden om natten mente UHOs forhandlingsleder Anders Johannessen og leder i YS Stat Tore Kvalheim begge at en skisse ikke var langt unna. Maks to timer, mente begge å vite.

Forhandlingslederne var da i tur og orden innom riksmeklingsmannen for å klargjøre smertegrenser og trekke opp linjene for endelige standpunkter.

To timer senere var forklaringen på utsettelsen at en kopimaskin hadde kjørt seg fast. Ytterligere en time senere ventet forhandlingsdelegasjonene fortsatt i departementets ganger og korridorer.

Webster har en formidabel utfordring i sitt siste statsoppgjør før han går av som riksmeklingsmann og over i pensjonistenes rekker:

Han skal forsøke å samle fire fagforbunds til dels svært sprikende interesser. Dessuten skal han sy sammen en skisse som også den femte parten, staten, kan si ja til.

Arbeids- og administrasjonsminister Morten A. Meyer (H) hadde ifølge Johannessen og Kvalheim mer enn en hånd på rattet i løpet av natten.

- Det har vært meget vanskelig, sa Kvalheim til NTB.

Parkert sykelønn
Fagforeningene har tidligere gjort det klart at det vanskelige spørsmålet om sykelønnsordningene må parkeres for at de skal kunne godta en skisse.

Staten ønsker å fjerne sykelønnsordningene fra tariffavtalene - noe de tillitsvalgte blankt avviser.

- Det blir brudd dersom dette ikke er fjernet fra skissen. Vi forventer faktisk at det er borte, sier både Johannessen og Kvalheim til NTB.

Dersom det blir brudd med alle fire forbundene, vil over 5000 statsansatte gå ut i streik fra torsdag morgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.