Gå til sidens hovedinnhold

Parti-topper reagerer på videobildene: - Pøbelvelde

Partileder Siv Jensen (Frp) tar i bruk sterke uttrykk når hun skal beskrive lørdagens opptøyer i Oslo sentrum. Ap-lederen liker heller ikke det han ser: - Uakseptabelt.

BJØRVIKA (Nettavisen): Det ble etter hvert en svært amper stemning under Sian-markeringen lørdag på Eidsvolds plass foran stortingsbygningen. Sian hadde invitert til krenkefest, men et stort antall motdemonstranter hadde møtte opp og overdøvet markeringen.

Partileder Siv Jensen (Frp) går nå knallhardt ut mot de mest aggressive demonstrantene, der flere kan regne med reaksjoner fra politiet.

Se video av opptøyene her:

På spørsmål fra Nettavisen om hvordan hun vil karakterisere noen av disse demonstrantene, svarer Jensen:

- Mange av de demonstrantene var IKKE til stede for å demonstrere eller ytre seg, de var kun til stede for å lage bråk. Jeg mener vi må se på hvilke nye tiltak vi kan sette inn for å stoppe å sånne pøbelstreker.

Les også: Vold mot islamkritikere bør stoppes

Pøbler

- Du kaller dem pøbler?

- Ja, er det korte og kontante svaret.

- Tror du det er kriminelle elementer med som utnytter situasjonen?

- Det kan godt hende. Det er uansett helt uakseptabelt når vi så ungdommer sparke løs på politibiler og prøve å utøve vold mot polititjenestemenn.

- Det hører ingensteds hjemme. Vi bor i et trygt demokrati hvor ytringsfriheten står sterkt, har et av verdens beste politi. Her må vi iverksette tiltak, sier Frp-lederen, som har tatt avstand fra Sian som organisasjon.

Les også: Erna Solberg om Sian: – Jeg tar sterkt avstand fra alt det de står for

- Er det en fare for at Sian blir ofrene her på grunn av disse demonstrasjonene?

- Selvsagt blir de det. Da bråket i demonstrasjonene tiltok, var det lenge etter at selve demonstrasjonene var over. Da er det ikke selve ytringsfriheten som er utgangpunktet, men ene og alene behovet for å lage bråk, og det synes jeg vi skal slå hardt ned på.

Tåregass

- Forventer du strenge reaksjoner fra politiet mot de som kan identifiseres?

- I den grad de har virkemidlene som skal til, så forventer jeg det.

Politiet måtte bruke tåregass mot de mest aggressive motdemonstrantene, som kastet gjenstander og prøvde å forsere barrierene som var satt opp. Flere demonstranter ble pågrepet, og de skal også i etterkant av arrangementet angrepet politibiler.

- Det er elementer blant motdemonstrantene som ødelegger for den lovlige ytringen på begge sider. Skadeverk og forsøk på vold er ikke en ytring, og det ønsker vi å slå ned på, uttalte blant annet innsatsleder Torgeir Brenden til Nettavisen ved 15-tiden lørdag.

Les også: Ikke god nok grunn til å akseptere ghetto-kultur blant muslimer

Tydelig beskjed

Jensen reagerer også kraftig på at det tyrkiske utenriksdepartementet fordømmer koranbehandlingen fra Sian. Fanny Bråten i Sian tok frem Koranen, rev ut sider fra den og spyttet på den under lørdagens markering.

- Følg med nå, nå skal jeg skjende Koranen, sa Bråten blant annet.

I en uttalelse på den tyrkiske ambassadens Facebook-side og skriver at det forventer at norske myndigheter utfører nødvendige tiltak for å sikre at denne typen handlinger ikke skjer igjen.

- Jeg forventer at regjeringen gir klar og tydelig beskjed om at ytringsfriheten er uangripelig i Norge, den står sterkt, sier Jensen.

Det er jo sånn det er med ytringsfrihet, at det av og til kommer ytringer du ikke liker, men vi skal forsvare ytringsfriheten, for den er grunnlovsfestet.

Les også: Lederen av valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti fremmer bekymringsmelding

Full støtte

Ap-leder Jonas Gahr Støre gir Oslo-politiet full støtte for hvordan de håndterte situasjonen når Nettavisen ber ham om en kommentar til lørdagens opptøyer i Oslo sentrum.

- Ja, punkt en er at jeg vil gi støtte til politiets håndtering. De ble satt i en svært vanskelig situasjon, og vi kjenner vårt politi som klokt og forebyggende og tilbakeholdne med bruk av makt. Men det er nødvendig å reagere håndfast når grupper kommer ut av kontroll, sier Støre.

- Det andre momentet er at det er urovekkende det vi nå har sett i Bergen og Oslo. Grupperinger tar i bruk vold mot de som bruker sin helt legitime rett til å demonstrere for egne meninger og mot andres, fortsetter han.

Ytterpunkt

Støre understreker at Sian står helt på ytterpunktet i forhold til hans egne meninger, men han respekterer deres rett til å gjøre det.

- Punkt to er at jeg reagerer når det brukes håndfast vold mot politiet. Politiet har alltid vært dyktige til å komme i kontakt med både formelle og uformelle grupper for å fortelle om spillereglene. Her er det grupper som ikke kjenner spillereglene eller vil følge dem, og politiet har noe viktig å fortelle disse gruppene.

- Siv Jensen har overfor Nettavisen beskrevet dem som pøbler, er du enig i det?
- Jeg har ikke behov for å dele ut karakteristikker. Men det er uakseptabelt å bruke vold mot politiet, det er de som trekker opp rammene.

- Er det problematisk for deg å forsvare ytringsfriheten her når Sian provoserer måten de gjør?
- Nei, fordi de har også rett til å ytre sin meninger, selv om de virker støtende. Så lenge de ikke oppfordrer til vold og går utover straffeloven, kan Sian ytre seg slik at de tiltrekker seg demonstrasjoner. Så er det politiets ansvar å sikre bybildet.

Kommentarer til denne saken