*Nettavisen* Økonomi.

Påskestreik avverget

13 timer på overtid kom partene ut fra hotell- og restaurantmeklingen. Streiken er avverget, men bare inntil videre. - Vi er overrasket over hvor dårlig tilbudet var, sier Gerd-Liv Valla.

02.04.04 15:24

Løsningsforslaget i meklingen mellom Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet (HRAF) og Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL) blir sendt ut til uravstemning uten anbefaling fra arbeidstakernes forhandlere. Uansett er det klart at det ikke blir streik i påsken.

Dermed blir det opp til medlemmene i HRAF om de vil godta forhandlingsresultatet eller om de vil gå til streik.

– Arbeidsgiverne har akseptert og vil anbefale løsningsforslaget. Arbeidstakerne tar forslaget til etterretning, og vil sende det ut til avstemning blant sine medlemmer, sa meklingsmann Dag Stousland klokken 13 fredag formiddag.

Meklingen mellom HRAF og Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL) pågikk fredag formiddag, nesten 13 timer på overtid.

- Ikke akseptabelt
- Det har vært umulig å komme fram til en god løsning. Vi har faktisk blitt presentert et tilbud som er dårligere enn det Fellesforbundet fikk gjennom tidligere i uka. Vi representerer en lavtlønnsgruppe og dette er ikke akseptabelt, sa forbundsleder i HRAF, Eli Ljunggren, etter at meklingen hadde pågått 13 timer på overtid.

Ifølge Ljunggren er de presentert et tilbud som er en prosent dårligere enn Fellesforbundet fikk gjennom.

Selv om løsningsforslaget ikke falt i smak hos HRAF, valgte arbeidstakersiden likevel å sende avgjørelsen over til sine medlemmer.

- Nå er det opp til medlemmene å avgjøre hvorvidt dette er akseptabelt eller ikke, Ljunggren.

Flere tema
Uravstemningen er satt til 7. mai. Svarer medlemmene nei, vil det bety ny plassfratredelse og mekling. Uenigheten har ikke bare dreid seg om kronetillegg, men også inn og utleie av personal.

- Outsourcing er et utstrakt problem i vår bransje, utdyper Ljunggren.

LO-leder Gerd-Liv Valla, kom inn i sluttfasen av meklingen. Hun uttrykte overaskelse over at arbeidsgiversiden starter sin andre mekling med å bryte rammene som ble lagt i den første.

- Jeg opplever at vi har møtt veldig steile arbeidsgivere i denne meklingen. Denne gruppen har mindre overheng fra i fjor. Dermed skulle kronetillegget egentlig vært større enn det som ble gitt til Fellesforbundet. Dette er altså ikke skjedd, sier Valla.

Valla påpeker at en videreføring av lønnsrammene for frontfagene prinsipielt skal danne utgangspunkt for kommende oppgjørene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag