De fleste husker kaoset som oppsto i fjor, da svært mange trengte nytt pass etter pandemien. Liten kapasitet og produksjonsutfordringer gjorde desperasjonen stor.

Men du bør ikke tro at det er noe enklere å få tak i pass i år.

Da Nettavisen sjekker muligheten for første time i Oslo, får vi torsdag ettermiddag opp at første mulighet er om to måneder: 25. mai.

Med rundt en ukes leveringstid, betyr det at første mulighet nå i hovedstaden reelt er at man får passet i juni. Da nærmer sommerferien seg med stormskritt. Satser du på en tidlig ferie, kan det allerede være utfordrende.

Tror på 1,3 millioner pass i år

Ifølge Flysmart24 er det 317.000 pass som utløper i løpet av året, men politiet mener det er et betydelig etterheng fra pandemien. Dermed tror de at det i løpet av året kan komme så mange som 1,3 millioner passøknader.

Det enorme tallet gjør at de nå advarer kraftig om at det kan bli lange ventetider.

– Vi anbefaler alle å forsikre seg om at de har gyldige reisedokumenter før de bestiller en reise, sier seniorrådgiver i Politidirektoratet, Sidsel Anita Aarsnes Linden, til flynettstedet.

Har man ikke reisedokumenter i orden før avreise

Oppfordrer til å sjekke andre passkontor

Kapasiteten skaper nå utfordringer:

– Det er enkelte pass- og id-kontor som nå melder om begrenset kapasitet. Det gjelder spesielt i Oslo. Det produseres historisk mange pass og nasjonale id-kort for tiden, så det sier noe om etterspørselen. Politidistriktene følger med, og legger ut flere timer løpende ut ifra hvilken kapasitet de har. Vi anbefaler alle som ikke finner time om å sjekke igjen senere, eller på et annet pass- og id-kontor i nærheten, sier Aarsnes Linden.