Det var forrige uke MacKenzie Fegan skulle gå om bord i Jetblue-flyet på en flyplass i USA. Stor var overraskelsen da hun slapp å vise frem boardingkort og pass. I stedet måtte hun stille seg foran et kamera før hun kort tid etter kunne fortsette inn i flymaskinen.

Like etter postet Fegan, som til daglig bor i Brooklyn, følgende melding på mikrobloggtjenesten Twitter:

- Jeg gikk akkurat om bord på et Jetblue-fly. Istedet for at jeg måtte skanne bording-kortet og vise fram passet, måtte jeg istedet stirre inn i et kamera før jeg fikk lov til å gå ut på broen til flyet. Er bording-kort erstattet av ansiktsgjenkjenning, uvisst for meg? Har jeg gitt tillatelse til dette?

Den meldingen ble starten på en samtale som skremte Fegan i stedet for å berolige henne.

For kort tid etter at Fegan spurte, svarte Jetblue at det var mulig for henne å velge bort ansiktskanningen. De beklaget videre om hun hadde opplevd den som ubehagelig.

Svaret beroliget ikke kvinnen. Tvert i mot.

- Oppfølgingsspørsmål: Jeg går ut fra at disse maskinene sammenligner ansiktet mitt med noe når de skal avgjøre om det er meg som går om bord. Hvordan vet Jetblue hvordan jeg ser ut?

Igjen får brooklynkvinnen et svar hun ikke er komfortabel med. Flyselskapet opplyser nemlig at det er det amerikanske sikkerhetsdepartementet som har gitt dem informasjonen de trenger.

Dialogen mellom passasjer har skapt enormt engasjement, og flere har slengt seg på i debatten som nå teller flere hundre innlegg.

Mens noen synes det er helt greit med en dokumentfri flyreise, er andre langt mer skremt. En av dem er den britiske journalisten Mike Hind, som mener overvåkning er den nye, store saken.

- Tidligere tenkte jeg "ingenting å skjule, ingenting å bekymre seg over". Det var til jeg tok innover meg det forferdelige som kan skje om vi får et overvåkingssamfunn.

Også i Fegans nabolag er folk forferdet over den uvanlige ombordstiginingen. Brooklynkvinnen Marisa Kabas, er rett og slett skremt over det Fegan har opplevd.

- Denne samtalen mellom en passasjer og et flyselskap bør skremme deg. Sikkerhetsdepartementet bruker programvare som kjenner igjen folks ansikter uten å ha innhentet tillatelse fra deg, skriver hun på Twitter.

- Jeg kjenner ikke denne saken, men selve saken er kjent. Og viser at det kommer mer og mer i USA. Det vil nok ta lenger tid før vi vil se dette på norske flyplasser. Årsaken er et annet lovverk og en annen tilnærming til komplekset, sier Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge.

Samtidig ser han at teknologien i stadig større grad også tas i bruk her til lands.

- I mobiltelefoner er jo ansiktsgjenkjenning er og mer vanlig. Og under siste mobilmesse i Barcelona hadde de egne køer for de som ville la seg skanne.

- Er det grunn til å frykte denne utviklingen?

- Som med alt annen teknologiutvikling, er det positive og negative sider. Derfor er det viktig med et godt lovverk. Grad av frivillighet er også avgjørende. Det er forskjell på om teknologien brukes til å dokumentere hvor lenge du er på jobb, eller om staten bruker den til å ha kontroll på sine innbyggere.