Gå til sidens hovedinnhold

Pc-en blir lansert

IBM lanserer sin første PC, og det grafiske brukergrensesnittet dukker opp. Velkommen til 1981.

1981 er en av de årene i IT-hisorien som innførte noen av de mest banebrytende oppfinnelsene som i seg selv ikke nødvendigvis var så store der og da.

Grafisk brukergrensesnitt
En av de aller viktigste hendelsene i 1981 var Xerox’ lansering av sin Xerox Star-datamaskin. Dette var den første datamaskinen som hadde et grafisk brukergrensesnitt (GUI), og dannet basisen for det som senere skulle bli den enorme suksessen til både Apple og Microsoft. Xerox på sin side klarte aldri å gjøre suksess med GUI.

Xerox står på mange måter frem som det store selskapet som virkelig har bommet med noen av sine aller største oppfinnelser. Xerox var selskapet som i utgangspunktet oppfant Ethernet, men så ikke verdien i nettverksteknologien, noe som førte til at oppfinneren Robert Metcalfe var med på å starte nettverksgiganten 3Com i 1979.

IBM lanserer PC-en
En annen oppfinnelse som i seg selv heller ikke var spesielt banebrytende, men som likevel fikk enorm suksess, var IBMs inntreden på markedet for personlige datamaskiner, hvor Apple hadde gjort det knallsterkt. 11 august 1981 lanserte IBM sin aller første PC. Maskinen hadde en utsalgspris på 1.565 dollar, og ble ganske umiddelbart en formidabel suksess i bedrifter.

Ordet PC var brukt i mange år for å omtale en «personlig datamaskin», men ordet PC ble etter hvert synonymt med en datamaskin som var kompatibel med IBMs maskinvare.

Maskinen var utstyrt med kassetter som lagringsmedium, disketter var tillegg, og harddisk var ikke tilgjengelig. Den kunne maksimalt ha 256 kilobyte minne ved bruk av originaldeler. Prosessoren var enbillig 8088-modell (basert på 8086) fra Intel som hadde en klokkefrekvens på 4,77 Mhz.

Det var en rekke operativsystemer tilgjengelig på IBMs PC-er, men den mest kjente, og billigste, er utvilsomt Microsofts DOS som ble lansert samme året.

DOS kom fra Microsoft
Som vi skrev i vår artikkel fra 1980, hadde Microsoft kjøpt rettighetene til å benytte QDOS i slutten av 1980 for 25.000 dollar fra SCP, og utover 1981 drev Microsoft videreutvikling av operativsystemet. I mai hyret de inn Tim Paterson, som hadde utviklet QDOS, til å portere operativsystemet til å fungere på IBMs PC-er. IBM fulgte utviklingen nøye, og fant over 300 feil i systemet før de til slutt godkjente det.

I juli 1981 kjøpte de hele rettighetene til QDOS for 50.000 dollar, og måneden etter ble operativsystemet sluppet som PC-DOS (senere kalt MS-DOS for andre leverandører enn IBM) sammen med lanseringen av PC-en. SCP var ikke klar over samarbeidet mellom Microsoft og IBM, og selskapet saksøkte Microsoft. Dette endte til slutt med et forlik der Microsoft betalte SCP én million dollar.

Den første utgaven som ble sluppet av PC-DOS var ikke et avansert program. Det hadde blant annet ikke støtte for harddisker eller kataloger.

Spillkongen
1981 var det året Nintendo for første gang gjorde stor suksess som dataspill-produsent. Øret før hadde de sluppet flere titler som aldri tok helt av, men da Donky Kong ble sluppet ble det en umiddelbar suksess. Over 65.000 enheter ble solgt det året, og ble dermed det mest populære spillet det året. Donky Kong har siden fulgt trofast med på stort sett alle Nintendos konsoller, inkludert GameCube, og han kommer trolig også tilbake når Nintendo i løpet av året lanserer sin nye konsoll.

TCP/IP-protokollen, som brukes på dagens internett, så dagens lys i 1981, men ble ikke tatt i bruk på ARPANET før to år senere.

Komersiell mobiltelefon i Norge
Året markerte også begynnelsen for mobileventyret i Norge. NMT 450-nettet åpnet da i Norge og Sverige, og baserte seg på analog teknologi. NMT står for Nordisk MobilTelefoni, og 450 indikerte at det fungerte i frekvensbåndet 450 MHz. Nettverket betydde starten på suksessen til selskaper som Ericsson og Nokia.

Til tross for at N-en i NMT stod for «nordisk», var det i Saudi-Arabia det første kommersielle nettet ble åpnet – én måned før i Sverige.

NMT-standarden ble relativt populær i de nordiske landene, mot andre ymse standarder i andre land. Hovedårsaken til dette var at de analoge signalene til NMT kunne dekke et stort område, noe som var en fordel i Norden med sin spredte befolkning.

En av Intels bommer
1981 ble også året da Intel lanserte si 80186-prosessor, eller 186, men denne ble aldri noen suksess, slik som 8086, 8088 og senere 80286.

Denne artikkelen for seg noen av de viktigste hendelsene i 1981. Føler du at vi har utelatt noen viktige hendelser, ikke nøl med å sende en e-post, så skal vi oppdatere artikkelen.

Neste uke tar vi for oss 1982, et år da verdens mest populære datamaskin gjennom tidene ble lansert.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken