Gå til sidens hovedinnhold

Pengeflom til fond

Etter labre år har nordmenn for alvor fått fart på fondsinvesteringene. I januar fløt det svært mye penger inn i fondene.

Samlet ble det nettotegnet andeler for 7,1 milliarder kroner i norskregistrerte verdipapirfond i januar, ifølge ferske tall fra Verdipapirfondenes forening.

Ved utgangen av januar stod 188 milliarder kroner i norskregistrerte fond. Det er rekord. Det ble tegnet i både aksjefond, obligasjonsfond og pengemarkedsfond.

Den sterke januar-tegningen er riktignok preget av en del ekstraordinære forhold, forklarer administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes Forening. For det første var det en enkelt tegning fra en institusjonskunde på 2,1 milliarder kroner i ett DnB NOR-fond. I tillegg var 2,5 milliarder såkalt reinvestert utbytte i rentefond. Dette er en teknisk effekt som primært oppstår etter nyttår.

Men selv korrigert for dette var januar en god måned, og den kommer etter at det også fløt mye penger inn i fondene i desember.

Ruud sier han var overrasket over at det var så laber tegning i fjor, til tross for at et ekstremt lavt rentenivå gjorde banksparing som alternativ lite spennende.

- Vi hadde vel, for et par år siden, trodd, med det rentenivået vi har nå, at tegningen ville vært høyere, men vi har lært at det tar lenger tid enn vi hadde trodd, sier Ruud.

Mange har advart mot at den som tegner i aksjefond nå gjør det etter at Oslo Børs har steget 150 prosent på to år, men Ruud påpeker at det ikke er til Oslo Børs aksjefondsinvesteringene går.

Nettotegningen i aksjefond går i stedet til fond som investerer internasjonalt, viser tallene fra januar. Dette er også en trend man har sett i lengre tid.

Du kan følge utviklingen for dine fondsandeler her.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken