*Nettavisen* Økonomi.

Pengefondet er mer skeptisk til verdensøkonomien

RUGLETE: Det internasjonale pengefondet med Kristalina Georgieva i spissen er ikke spesielt bekymret for verdensøkonomien.

RUGLETE: Det internasjonale pengefondet med Kristalina Georgieva i spissen er ikke spesielt bekymret for verdensøkonomien. Foto: Andrew Caballero-reynolds (AFP)

Det internasjonale pengefondet er mer skeptisk til verdensøkonomien fremover enn for tre måneder siden.

20.01.20 14:32

IMF - Det internasjonale pengefondet - publiserte mandag sin seneste World Economic Outlook med oppdaterte anslag for global vekst.

I den ferske rapporten er IMF mindre optimistiske til veksten i verdensøkonomien fremover. Utsiktene ser ruglete ut, og det er ingen klare tegn til et vendepunkt.

- Den ventede gjeninnhentingen for global vekst fortsetter å være usikker. Den avhenger av bedring i pressede vekstmarkeder, etter som veksten i de velutviklede økonomiene fortsetter å stabilisere seg på de nåværende nivåene, uttaler sjeføkonom Gita Gopinath i en uttalelse.

Men noen lyspunkter er det siden forrige rapport (se nedenfor), som signeringen av fase 1 i handelsavtalen mellom USA og Kina. Det er også lavere sannsynlighet for en såkalt hard brexit, at britene går ut av EU uten en avtale.

Les også: IMF foreslår ekstrem CO2-avgift - vil sende bensin- og strømregningen til himmels

Laveste siden finanskrisen

I den forrige rapporten fra oktober spådde blant annet IMF at den globale veksten i verdensøkonomien i 2019 ville falle til 3,0 prosent. Det blir i så fall den laveste veksten siden finanskrisen i 2008-2009. Veksten i år var ventet å bli 3,4 prosent.

Nå er anslaget at verdensøkonomien i 2019 vokste med 2,9 prosent, mens spådommen er 3,3 prosent for 2020.

Det er ifølge Gopinath videre handelsspenninger sammen stigende geopolitiske risiki og stigende sosial uro. Det kan motvirke effektene av det lave rentenivået, øke den finansielle sårbarheten og ødelegge veksten.

Les også. IMF - boligprisene kan falle med inntil 20 prosent i Oslo

Ingen utslag

DNB Markets skrev i en kort kommentar i sin morgenrapport mandag at det har hendt at store revideringer i IMFs vekstanslag har gitt utslag i markedet. Det hører imidlertid til sjeldenhetene.

Disse rapportene fra IMF offentliggjøres hvert halvår og viser pengefondets anslag for verdensøkonomien på kort og mellomlang sikt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.