Gå til sidens hovedinnhold

- Pengegalopp vil gi rentehopp

Finansminister Per-Kristian Foss må ikke forsyne seg for grovt av oljepengebingen når han legger fram statsbudsjettet i morgen, lyder beskjeden fra økonomene. Gjør han det, vil renta gå opp igjen.

I revidert budsjett i vår pøste Bondevik II-regjeringen ut seks milliarder mer enn det handlingsregelen for bruk av oljepenger tilsier. I statsbudsjettet for 2004 kan ”overforbruket” bli hele ti milliarder, ifølge lekkasjer som Aftenposten brakte til torgs i september.

Ti ekstra oljemilliarder kan gå bra uten at renta spretter opp igjen, men der går også grensa, mener økonomene TV 2 Nettavisen har snakket med.

- Øker de merbruken av oljepenger, er det klart det gir grunn til å tro at rentene går opp raskere enn de ellers ville ha gjort, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Markets.

Rentehoppet kommer tidligere
Hvor mange ekstramilliarder som tåles før rentene faktisk begynner å røre på seg, avhenger av hvor pengene brukes. Import av for eksempel nytt sykehusutstyr gir mindre press i økonomien enn økte bevilgninger til statlige byggeprosjekter.

- Men kommer du opp i 4-5 milliarder., vil du få ganske klare reaksjoner i markedet, poengterer sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre.

Alle de store finansinstitusjonene her til lands tror renta kommer til å gå opp en eller annen gang neste år. Spørsmålet er når det første rentehoppet kommer. Pøser regjeringen ut for mange oljepenger i statsbudsjettet, vil det ikke få noen umiddelbare effekter på Norges Banks styringsrente. Konsekvensen vil snarere bli at rentehoppet neste år kommer tidligere enn antatt.

- Vi tror Gjedrem vil se et omslag i arbeidsmarkedet før han hever renta, sier Kyrre Aamdal, som tror ledigheten vil begynne krype nedover igjen på nyåret i 2004.

Tror spekulasjonene er overdrevet
Sjeføkonom Tormod Andreassen i Sparebank 1 tror ikke Per-Kristian Foss kommer til å forsyne seg fullt så grovt av oljepengebingen som budsjettlekkasjene tyder på.

- Jeg tror vi ender på 6-7 milliarder ekstra. Det innebærer et moderat ekspansivt budsjett, og det tåler vi, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Med det må være en krittstrek man må holde seg til, tilføyer han.

Alle tre legger stor vekt på at politikerne også i år viser moderasjon for å holde renta og kronekursen i sjakk. I motsatt fall vil den konkurranseutsatte delen av næringslivet igjen støte på problemer. Det er det ingen politikere som tør ta sjansen på akkurat nå.

- Det er ikke så veldig mye som skal til - mange forhold trekker allerede i retning av renteoppgang, påpeker Inge Furre.

Håper på redusert formuesskatt
Tormod Andreassen mener hensynet til rente og kronekurs børs ha førsteprioritet i budsjettet for 2004, men håper at regjeringen kommer med enda flere tiltak rettet mot næringslivet. Nye avskrivningsregler, kutt i formuesskatten og toppskatten er tiltak som vil bedre produktiviteten i næringslivet, mener Andreassen.

Følg budsjett-dekningen i TV 2 Nettavisen etter at statsbudsjettet er offentliggjort onsdag klokka 10.00.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis