NEW YORK (Nettavisen): - Det finnes ingen steder å gjemme seg i markedet akkurat nå, med både aksjer, obligasjoner og kryptovaluta som blir knust, skriver Insider, etter at Wall Street hadde en grusom dag på mandag, der blant annet teknologitunge Nasdaq opplevde et fall på hele 4,3 prosent.

Les også: Her er handlekurven 1.300 kroner billigere enn Kiwi

Nedgang på 25,7 prosent

Siden nyttår har verdien på aksjene notert på Nasdaq-indeksen falt med 25,7 prosent, og indeksen ligger nå 13,3 prosent lavere enn for ett år siden.

Også den industritunge Dow Jones-indeksen har hatt en nedgang fra samme tid i fjor på 7,2 prosent, mens den bredt sammensatte S&P 500-indeksen nå ligger 4,7 prosent lavere enn for ett år siden.

Midt oppe i alt dette, filleristes også kryptovalutaen. Bitcoin er så langt i år ned 30 prosent og mer enn 50 prosent fra sin topp i november i fjor.

NA+: Ved å følge denne enkle oppskriften kan 10.000 kroner bli til flere millioner: – De aller fleste nordmenn kan få det til

- Ingen trygg havn

Insider skriver at 2022 så langt har vært svært tung for investorene, på bakgrunn av økende renter, høy inflasjon og lavere økonomisk vekst. De trekker også frem av obligasjoner er ned 10 prosent det siste året.

- Det finnes tydeligvis ingen steder i markedet som kan gi en trygg havn nå som vi er mindre enn halvveis inn i 2022, og hvor vi ser at både aksjer, obligasjoner og den en gang så høytflyvende kryptovalutaen alle blir knust, skriver de.

Les også: Ida Helene (32) prioriterte brus foran regninger: - Jeg vil ikke miste boligen

Således har diversifisering, som man ser på som et forutsetning for en sunn portfolio, ikke har greid å beskytte investorene fra risikoen som rekordinflasjon, økende renter og mindre økonomisk vekst fører med seg.

NA+: Ekspert: Aksjen du burde eie i urolige tider

Dette øker også faren for stagflasjon, og det eneste som indikerer at man ikke er på vei inn i en stagflasjon akkurat nå, er at man ikke har en økende arbeidsledighet. Tvert imot har USA i dag en historisk lav arbeidsledighet på 3,6 prosent.

- Så lenge arbeidsmarkedet forblir sterkt, så vil USA kunne unngå en periode med økonomisk stagflasjon, skriver Insider.

NA+: Slik ville ekspertene investert 50.000 kroner i fond nå

- Dette er vinnerne

Både obligasjoner og aksjene går nå nedover, noe som ikke er vanlig, da obligasjoner vanligvis gir beskyttelse for investorene når aksjekursen går ned.

Det som derimot er med på å påvirke obligasjonene, er rentenivået, og om den amerikanske sentralbanken fortsetter å øke rentene, kan det føre til at obligasjonene faller ytterligere.

Les også: Dette er rapporten som vil gi bilistene bompenge-sjokk

Insider trekker frem varehandelen og valuta som de eneste to vinnerne på markedet så langt i år. De trekker også frem den økende oljeprisen som en følge av krigen i Ukraina. Bloomberg Dollar Spot Index, som er opp med 0,6 prosent så langt i 2022, blir også fremhevet.

- Men detaljinvestorer sitter også på mye kontanter. Ifølge data fra ICI, så toppet pengemarkedet i detaljvarehandelen 1,4 billioner dollar forrige uke, skriver Insider.

- Hvorvidt det er riktig for investorer å bevege seg bort fra aksjer og obligasjoner og over i tryggere havner som valuta gjenstår å se til senere i uken når man offentliggjør data om konsumprisindeksen, skriver Insider.

Les også: Norske kryptokunder frastjålet store beløp

Kronen svekker seg

Etter en svært tung dag på Oslo Børs på mandag, der hovedindeksen falt 3 prosent, endte tirsdagen med en oppgang på 0,1 prosent. Også i USA er det positivitet å spore på tirsdag, der de tre største indeksene alle er opp mellom 0,4 og 1,5 prosent etter åpning.

Les også: Strømpriser og flypriser til himmels - skyhøy norsk inflasjon

I sin morgenrapport tirsdag skriver DNB at den pågående børsuroen trolig kan knyttes til frykt for at sterk renteoppgang vil bremse økonomien, spesielt i USA. Sentralbankene er i ferd med å sette rentene markert opp for å få prisveksten ned.

Den norske prisstigningen er for tiden høy, og Handelsbanken tror det kan gå mot enda raskere renteøkninger enn ventet.

Kronen svekket seg som følge av de seneste dagenes børsras, og 1 euro koster nå drøyt 10,20 kroner. 1 dollar koster rundt 9,7 kroner.

Les også: Nå blir Apple og Tesla dyrere: Krona svekkes kraftig mot dollar