Pengemaskinen Oslo Børs

Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Oslo Børs tjener så mye penger at børsdirektør Sven Arild Andersen må utbetale ekstraordinært utbytte til aksjonærene for å bli kvitt pengene.

Oslo Børs fikk et overskudd før skatt på 74,7 millioner kroner i 2004, opp fra 53,3 millioner i 2003. Omsetningen økte fra 228 til 269 millioner kroner.

En kraftig økning i børsaktiviteten gir klingende mynt i børskassen. I fjerde kvartal i fjor ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for hele 272 milliarder kroner, mot 160 samme kvartal ett år tidligere.

Så mye penger renner det inn til børsen, at i tillegg til et allerede romslig utbytte på 14 kroner pr. aksje, betales det ut 6 kroner i et ekstraordinært utbytte.

De siste tre årene, etter at børsen ble gjort om fra stiftelse til aksjeselskap, har Oslo Børs betalt ut 230 millioner kroner til eierne, i stor grad banker og finansinstitusjoner.

De som deltok da børsen ble privatisert har snart fått tilbake halve investeringen i utbytte. I tillegg er aksjekursen mer enn fordoblet i perioden.

Børsen indikerer også knalltall for 2005, for det meldes at man ikke ser for seg noen vesentlige endringer i de totale driftskostnadene fra i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.