Gå til sidens hovedinnhold

Pengene fosser ut av Norwegian-driften

Toppsjefen er mye mer optimistisk, tross svindyre passasjerer.

Norwegian la tirsdag frem et resultat før skatt på 1,59 milliarder kroner i første halvdel av 2021, sammenlignet med et tap på 4,792 milliarder kroner i samme periode i 2020.

Tallene ser bra ut, men skyldes gevinster av den voldsomme finansielle restruktureringen selskapet gikk gjennom, som ble bokført i mai. I virkeligheten taper Norwegian store penger på selve driften av flyselskapet. I andre kvartal gikk selskapet på et driftsresultat på -766 millioner kroner.

Les også: Nå har Norwegian endret cashpoints-reglene sine: - Har grunn til å være misfornøyd

En skygge av seg selv

I størrelse er imidlertid selskapet nå bare en skygge av hva den var for noen år siden.

Omsetning er ned ekstreme 92 prosent, fra 7,1 milliarder kroner i første halvår 2020 til 590 millioner kroner i første halvår 2021.

Ser du utelukkende på driften til Norwegian, taper dermed selskapet 1,3 kroner for hver krone de får inn i omsetning.

Ser man hele halvåret som en helhet, tapte Norwegian 3,8 kroner på driften for hver krone de fikk inn i dritsinntekter.

Les også: Spår dårlig flytilbud framover

Optimst

I Norwegian er de imidlertid optimister.

– Den finansielle rapporten for første halvår og andrekvartalsresultatene viser en tydelig forbedring av selskapets finansielle situasjon på grunn av lavere driftskostnader, en vellykket rekonstruksjon, samt en gradvis opptrapping av driften som svar på økt etterspørsel, sier konsernsjef i Norwegian, Geir Karlsen, i en melding.

Les også: Lønnsfrys for Norwegian-ansatte – fagforeninger reagerer på lederbonus

– Resultatene er fremdeles påvirket av internasjonale reiserestriksjoner. Samtidig har Norwegian nå en mer solid finansiell posisjon, og vi kan planlegge målrettet for fremtiden med fornyet pågangsmot. Billettbestillinger fortsetter å øke i takt med lettelser i reiserestriksjoner og flere vaksinerte mennesker. Vi forventer at denne utviklingen fortsetter i resten av 2021 og i 2022, sier Geir Karlsen videre.