Gå til sidens hovedinnhold

Pengene rant inn på konto. Men plutselig hadde Shain (40) nesten 700.000 kroner i gjeld

Til tross for god og stabil inntekt, har likevel Shain Thomas Jellum Gundhus opparbeidet seg høy forbruksgjeld.

Videoen under viser hvordan Gundhus reagerer når han blir presentert for både gjelden og forbruket sitt:

For åtte år siden hadde han 500.000 kroner i formue. Mot slutten av 2020 var han 674.000 kroner i minus.

- Jeg begynte å reise ganske mye, og hadde ikke helt oversikt over økonomien min. Så kom det inn ganske mange sporadiske lønninger fra modelljobber, og da hopet det seg litt opp. Jeg tok ikke tak i gjelden min, sier han til Nettavisen.

Gundhus har jobbet som modell siden han var 19, og i tillegg har han også jobbet med musikk. De siste årene har han hatt fast inntekt som omsorgsarbeider ved siden av modelljobbing.

I fjor vår var han klar for å flytte til Australia for å ta modelloppdrag, og hadde sagt opp sin faste stilling i en barnehage. Men da Norge stengte ned i mars, måtte han både finne seg ny jobb, nytt sted og bo og legge Australia-planene på is, skrev Drammens Tidende i november.

Han fikk seg jobb som helsefagarbeider og barne- og ungdomsarbeider, men økonomien trengte han hjelp til å rydde opp i. Sent i fjor høst kom derfor «Luksusfellen»-økonomene på besøk for å hjelpe han med å bli kvitt forbruksgjelden.

Les også: Silje Sandmæl svarer på lesernes spørsmål om skattemeldingen

Stort forbruk

40-åringen hadde nemlig null kontroll på verken hvor mye penger som kom inn på konto hver måned eller hvor mye han hadde i gjeld. Det eneste han eide var en bil, inventar i leiligheten han leide, og klær og sko.

Til tross for at han i perioder har hatt både fast inntekt og fått store summer fra enkelte modelloppdrag, har han ikke klart å bygge opp en formue.

Som vi kan se i episoden som sendes på TV3/Viaplay onsdag kveld, har han tjent rundt halvannen million kroner på modelloppdrag. I løpet av karrieren har Gundhus frontet flere kjente merkevarer, som Ralph Lauren, Lacoste og Audi.

Pengene hans gikk i hovedsak til klær og sko, støtte til noen medlemmer i musikkgruppen Wu-Tang Clan, som han er fan av, og festing.

- Det ble mye festing i utlandet etter å ha fullført et modelloppdrag. Man vet man tjener en del penger, og så går det litt til hue på en, sier han til Nettavisen.

Da Luksusfellen var på besøk første gang, var dette gjennomsnittsforbruket hans per måned det siste året:

  • Leie av bolig: I snitt 7500 kroner
  • Mat og drikke: 6500 kroner
  • Transport: 5000 kroner (litt billån og forsikring, pluss drivstoff og bompenger)
  • Klær og sko: 4000 kroner
  • Sparing: 1000 kr
  • Annet (sportsutstyr, ting til leiligheten o.l.): 8500 kroner
  • Gjeld: 4000 kroner - 10.500 kroner mindre enn han skulle betalt

Pengene han brukte kom fra lønna fra hans vanlige jobb, modelloppdrag og lånte penger fra venner og familie.

Les også: Får sjokkbeskjed under oppussing hjemme: - Ekstremt mye penger

- Vanskeligst å unngå impulsive kjøp

Forbruket var høyrere enn pengene som kom inn på konto, og like før Luksusfellen-økonomene kom på besøk, svidde Gundhus av cirka 30.000 kroner.

- Mye av forbruket til deltakere i Luksusfellen stammer fra gammel moro. Men dette kommer fra forbruk sist uke. Dette er en hinsides shoppingfest som Shain har gjort i løpet av 2-3 dager, sier Hallgeir Kvadsheim i programmet.

Å kontrollere forbruket sitt er noe Gundhus fortsatt synes er vanskelig.

- Jeg har blitt mye flinkere, og jeg tenker mer på hva jeg bruker penger på. Men vanskeligste har vært å unngå impulsive kjøp, sier han.

Nylig gikk han på en liten smell, og kjøpte seg både telt, hengekøye, sovepose og liggeunderlag for å kunne bruke på fjellet. Selv om det blir noen impulskjøp i ny og ne, sier han at økonomien er ganske stabil nå.

- Jeg får betalt regninger, og har mye mer oversikt enn tidligere. Samtidig klarer jeg å tenke mer framover, og ikke bare her og nå, sier han.

Les også: Kine Olsen Vedelden og Tom Hilde brukte over 90.000 kroner på uvaner

Halverte gjelden

Gundhus måtte nemlig ta grep da Luksusfellen kom på besøk. Han fikk nytt budsjett av Kvadsheim og medprogramleder Cecilie Tvetenstrand, og solgte blant annet en del på Finn.no.

Samtidig fikk han noe arv, som bidro til at han fikk kuttet ned gjelden fra 674.000 til 460.000 kroner på bare to måneder. Det gjorde det lettere for økonomene å få til en avtale med kreditorene.

- Avtalen sparer deg for 162.000 kroner i renter, opplyser Kvadsheim og Tvetenstrand i programmet.

De anslår at han vil være gjeldfri på 4,5 år, og i dag sier Gundhus at han håper han kan bli gjeldfri på fire år.

- Jeg har omtrent 350.000 kroner i gjeld i dag, sier han, som er svært fornøyd med at gjelden er omtrent halvert enn den var for noen måneder siden.

- Jeg har lært at det kommer en tid i morgen og neste uke også. Jeg prøver å holde litt mer igjen på forbruket, sier han.

- Be om hjelp

Sammen med Kvadsheim hjalp Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Storebrand, Gundhus med å komme på rett kjøl med økonomien.

- Impulskontrollen hans trengte virkelig å trenes opp igjen. Jeg ble overrasket over hvor fort pengene gikk ut igjen etter de kom inn på konto - spesielt etter oppdragene i utlandet, sier Tvetenstrand til Nettavisen.

Hun påpeker at han var rask med å spandere penger på andre, men klarte ikke å tenke på seg selv og sin økonomi. Det var imidlertid spesielt én ting forbrukerøkonomen bet seg merke i, hvor Gundhus skiller seg fra andre «Luksusfellen»-deltakere:

- Shain ba om å få låne penger fra venner, og lovet å betale det dobbelte tilbake, sier hun, som påpeker at det ikke er lurt - spesielt når man sliter med mye forbruksgjeld.

Tvetenstrand mener flere har noe å lære av feilene Gundhus har gjort.

- For å unngå impulshandel, kan det være lurt å tenke over om det du vil kjøpe er noe du kommer til å bruke mange ganger. Vent gjerne til dagen etter, for da kjøper du deg tid til å temme impulslysten, sier hun.

- Det er jo en kortvarig glede man får ved å kjøpe ting impulsivt, påpeker hun.

Samtidig er det viktig å få hjelp om du har mistet oversikten over egen økonomi.

- Be om hjelp av noen du stoler på til å gå gjennom forbruket ditt, og se hvor du kan ta grep, sier Tvetenstrand, og legger til:

- Mange har mye å tjene på å spørre om hjelp litt tidligere enn de gjerne gjør. Ikke vær redd for at noen skal dømme deg.