*Nettavisen* Økonomi.

Pengene renner ut fra norske banker

Men de tjener likevel rått på dine renter. Se hvor mye her.

19.11.08 11:51

I løpet av den siste måneden har norske banker levert inn sine rapporter for tredje kvartal. Statistisk sentralbyrå la onsdag fram totalresultatet, som viser at bankene totalt har tapt en milliard kroner på utlån i perioden juli til september.

LES OGSÅ: Hvem er billigst i landet her

Kvartalsresultatet totalt har ikke vært lavere siden 2004.

Tap på utlån er hovedårsaken til de svake resultatene, i tillegg til tap på verdipapirer og valuta. Ikke siden 2003 har bankene tapt mer på utlånsposten. I løpet av årets andre kvartal tapte bankene totalt 436 millioner kroner på utlån. Kvartalet etter viser en dobling, et tap på hele 991 millioner kroner.

Flesker til på rente
Rentegevinsten har derimot vært rekordhøy hos bankene. Dette regnes ut ifra hva bankene selv betaler i rente, mot hva du betaler i rente for ditt lån hos dem. Totalt hadde bankene en netto renteinntekt på hele 13 milliarder kroner. Dette er en økning fra årets andre kvartal på 1,8 milliarder kroner.

LES OGSÅ:Høy rente? Bytt bank her!

Sammenlignet med tallene for seks år siden tjener bankene nå hele fem milliarder mer på renter.

Økningen i rentenettoen skyldes i hovedsak økte renteinntekter på utlån og økte fordringer på kunder og kredittinstitusjoner, blant annet som en følge av høy utlånsvekst og stigende rentenivå.

Aksjesmell
Aksjeposten har likevel gitt svært dårlig avkastning i tredje kvartal, og flere banker har gått på store tap knyttet til verdipapirer i perioden. Nettotap på obligasjoner, sertifikater og andre rentebærende verdipapirer var på 1,6 milliarder kroner, mens nettotap på aksjer og andre verdipapirer med variabel avkastning ble 1,5 milliarder kroner.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Har du for høy rente? Spar minst 5000 kroner med Nettavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.